Libya Fetva Kurumu: Fransız mallarını boykot etmek her Müslüman'ın görevidir

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İslam karşıtı söylemlerine farklı ülkelerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Libya Fetva Kurumu ve Somalili Alimler Heyeti Fransız mallarına boykot çağrısı yaparken, Endonezya da Macron’u kınadı

Fotoğraf: AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ifadeleri ve Fransa’daki İslam karşıtı bazı uygulamalara Müslüman ülkelerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Libya Fetva Kurumu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "İslam karşıtı tutumu ve Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunması" nedeniyle Fransız mallarını boykot etmenin, "her Müslüman'ın görevi" olduğuna dair fetva yayınladı.

Kurumdan yapılan yazılı açıklama, "Tacir veya tüketici fark etmeksizin, tüm Fransız mallarından tamamen kaçınmak ve satın almayı bırakmak, her Müslüman'ın dini görevidir" ifadesine yer verildi.

Fransız ürünleri yerine alternatiflerine yönelmek gerektiğine işaret edilen açıklamada, alternatifi bulunamayan durumlarda ise "Peygambere duyulan sevgi, Müslümanlar için canları ve mallarından daha değerli olduğu için bu yokluğa sabredilmesi gerektiği" kaydedildi.

20201028_2_45054583_59245915.jpg
Libya Fetva Kurumu'ndan yapılan boykot çağrısı / Fotoğraf: AA

 

Boykot uygulamasının, "acı verici ve etkin bir silah" olduğu vurgulanan açıklamada, "Siyonistlerle (İsrail devleti) ilişkileri normalleştirme yanlısı bazı Arap yönetimlerinin, boykotun faydasız olduğunu ifade eden titrek ve yoldan çıkmış çağrılarına kulak asılmaması" gerektiğine, önceki yıllarda aynı nedenle boykot edilen Danimarka'nın geri adım atarak Müslümanlardan resmi düzeyde özür dilemek zorunda kaldığı ifade edildi

Açıklamada ayrıca, İslam ülkelerinin yönetimlerinden Fransa ile ekonomik ilişkileri durdurmaları istenerek bu ülkelerdeki Müslümanlara da "Fransa'daki ırkçılık ve nefret söylemini" protesto etmek için gösteriler düzenleme çağrısı yapıldı.

Somalili alimlerden de Fransa'ya boykot çağrısı

Somalili Alimler Heyeti de Fransız ürünlerine boykot çağrısı yaptı.

Heyetin sözcüsü Şeyh Abdulkadir Muhammed Somow, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın boykot çağrısını hatırlatarak "Fransız ürünlerini reddeden ülkeleri tebrik ediyoruz ve bütün Müslümanları boykota çağırıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron'un Müslümanlara zarar vermek için İslam'a karşı doğrudan bir savaş yürüttüğünü ifade eden Somow, "Hz. Muhammed'in imajını lekelemeye çalışmak tüm Müslümanlara açık bir saldırıdır" şeklinde konuştu.

Alim Şeyh Ali Wajiis de "Irkçı ve İslam karşıtı propagandalar bazı Batılı politikacılar tarafından siyasi çıkarlarını gerçekleştirmek için kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Endonezya, Fransa’nın  Cakarta Büyükelçisini çağırarak izahat istedi

Dünyanın en büyük nüfusuna sahip İslam ülkesi olan Endonezya, da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam’a yönelik  açıklamalarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah, yaptığı açıklamada, Fransa’nın Cakarta Büyükelçisi Olivier Chambard'ı, Bakanlığa çağırarak Macron’un İslam’a yönelik açıklamalarına ilişkin izahat istediklerini belirtti.

Faizasyah, görüşmede, Macron’un İslam’a hakaret içeren açıklamalarını kınadıklarını ifade etti.

Devlet Başkan Yardımcısı Ma’ruf Amin'in Sözcüsü Masduki de, Amin’in, Macron’un açıklamalarını esefle karşıladığını ve İslamofobik bir anlatının sürdürülmesinden endişe duyduğunu bildirdi.

Macron: Kariatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceğiz

Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı. 

Macron açıklamasında, Charlie Hebdo'nun karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU