Taha Akyol: Öncelikle Çin mallarını boykot gerekmiyor mu?

“Fransa’da Müslüman olmak mı zor, Çin’de Müslüman olmak mı?”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping. (Fotoğraf: Reuters)

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam’la ilgili açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı boykot çağrısını yazdı. Akyol, Pekin yönetiminin Uygur Türklerine uyguladığı şiddeti hatırlatarak “Öncelikle Çin mallarını boykot gerekmiyor mu?” diye sordu.

Akyol, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın çağrısının ardından Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’ın kullandığı “Ne Fransa’da  ne de dünyanın herhangi bir yerinde Müslümanlara yapılan zulme kayıtsız kalamayız” ifadeyi hatırlattı.

Akyol, yazısının devamında şunları söyledi:

Peki Sayın Başkan, siz tüccarsınız, ne dersiniz? Çin mallarını da boykot edelim mi? Fransa’da Müslüman olmak mı zor, Çin’de Müslüman olmak mı?! Öncelikle Çin mallarını boykot gerekmiyor mu?  Bence, madem “7 düvel” bize musallat olmuş durumda, hepsine bir “Osmanlı tokatı” atıp çekilelim sınırlarımızın içine, “biz bize yeteriz” nasıl olsa!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Eyyy Ankara"

Çin’in uygulara uyguladığı şiddetin Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin bir mektubunda yer aldığını, 39 ülkenin imzası olmasına rağmen Türkiye’nin bu mektubu imzalamadığını ifade eden Akyol, şöyle yazdı:

Çin deyişim sebepsiz değil. Çin’in Uygur Türklerine yaptığı zulüm, Avrupa’daki Müslümanların yaşadığı sıkıntılarla mukayese bile edilemez.  Kimliklerini yok etmek için tarihi ve mimari değerine bakılmadan camileri yok ediliyor. Stalin gulag’larının tekrarı olan toplama kamplarında “zorla çalıştırılma, kısırlaştırma, zorunlu doğum kontrolü” gibi zulümlere maruz kalıyorlar. Uygurlardan 3 milyonu bu kamplarda tutuluyor. 

Bunlar benim iddiam değil, BM’nin tespitleri…  BM Üyesi 39 ülke, imzaladıkları açık mektupta, Çin hükümetinin Uygurları serbest bırakmasını ve uluslararası insan hakları heyetinin Uyguristan’a, Doğu Türkistan’a “tam erişim”ine izin verilmesini istediler.  Modern hukukun “din veya inanç, serbest dolaşım, dernek kurma ve ifade özgürlükleri”nin Uygurlara tanınmasını talep ettiler.  39 ülkenin imzası vardı, Türkiye’nin imzası yoktu!  Eyyyy Ankara, niye imzan yoktu? 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU