Kazakistan, bir zamanlar yasakladığı Borat'ı sahiplenip meşhur sözünü turizm sloganı yaptı

Yeni kampanyada, Orta Asya ülkesini ziyaret edip "Çok güzel" diyen turistler yer alıyor

Sacha Baron Cohen'in rol aldığı 2006 yapımı Borat'a zamanında büyük tepki gösterip filmi yasaklayan Kazakistan, devam filminde beklenen tepkiyi vermedi, aksine Borat'ın "Çok güzel!" sözünü turizm sloganı haline getirdi.

"Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" (Borat: Şanlı Kazakistan Milletinin Çıkarlarını Artırmak için Amerikan Kültürünün İncelenmesi) adlı ilk filmde Cohen, eski Sovyet ülkesinden ABD'ye giden bir TV muhabirini canlandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönem ülkenin imajını kötülediği gerekçesiyle filme ve Cohen'e sert tepki gösteren Kazakistan, gizlilik içinde çekilen ve Amazon Prime Video'da 23 Ekim'de izleyiciyle buluşan devam filmi "Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan"ı ise farklı karşıladı.

New York Times'ın haberine göre filmin yeni bir gerilimi tetiklemesinin beklendiği sırada karşı tarafın cevabıysa, Borat karakteriyle tanınan "Çok güzel" sözünü sahiplenmek oldu.

Kazakistan Turizm, durumu ülke tanıtımına hizmet eden bir kampanyaya dönüştürerek turistlerin "Çok güzel!" dediği bir reklam filmi yayımladı.
 


Huffington Post'a göre Kazakistan Turizm Başkan Vekili Kairat Sadvakassov konuya dair yaptığı açıklamada, Borat'ın herkesçe bilinen sözünün, "Kazakistan'ın muazzam turizm potansiyelini kısa ve akıllarda kalıcı olarak mükemmel bir şekilde yansıttığını" söyledi:

Kazakistan'ın doğası çok güzel, yemekleri çok güzel ve Borat'ın şakalarının aksine halkı dünyanın en iyilerinden. Borat'ın memleketinin, duyduklarından daha güzel olduğunu görmeleri için herkesin 2021 ve sonrasında ülkemizi ziyaret ederek Kazakistan'ı deneyimlemelerini istiyoruz.

Diğer taraftan kampanya fikrinin arkasındaysa, lisedeyken öğrenci değişim programıyla Kazakistan'a giden ve Stanford Üniversitesi'nde okurken Kazak bir profesörden ders alan Amerikalı Dennis Keen'in olduğu belirtildi.

Almatı'ya yerleşip burada yürüyüş turları düzenlemekle işe başlayan ve şimdilerde devlet televizyonunda bir seyahat programı sunan Keen, "Ben de bir nevi Amerikalı Borat'ım" diye konuştu.

Devam filminden haberdar olduktan sonra Cohen'in işini görmezden gelmektense Kazakistan'ın bu oyuncunun canlandırdığı Borat karakterinin sözünü sahiplenebileceği sonucuna varan Keen, arkadaşı Yermek Utemissov'la birlikte sarf ettiği çaba neticesinde ülkenin turizm sloganının "Kazakistan. Çok güzel!" haline geldiğini anlattı.



Independent Türkçe, New York Times, Huffington Post

DAHA FAZLA HABER OKU