Binali Yıldırım: İstanbul sonucunu kabul ettiğim yorumu doğru değil, defter henüz kapanmadı

AK Parti’nin İstanbul adayı Yıldırım “Ben kaybedilmiş bir seçimi kazanmak için uğraşacak bir insan değilim” sözlerine açıklık getirdi

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım Habertürk’ten Sevilay Yılman’a konuştu. 

Dün yaptığı “Ben kaybedilmiş bir seçimi kazanmak için uğraşacak bir insan değilim” sözlerine açıklık getiren Yıldırım “İstanbul ile ilgili sonucu kabullendiğim ve o defteri kapattığım yönündeki yargılar kesinlikle doğru değil. Yapmış olduğum açıklamada da gayet net bir biçimde belirttim bunu ama demek ki kendimi tam ifade edememişim” ifadelerini kullandı.

Sevilay Yılman’ın bugünkü yazısında ilgili bölüm şu şekilde:

“Dün yapmış olduğu ya da daha önceki zamanlarda yapmış olduğu konuşmalarının bir bütün olarak değerlendirilmiş olmamasından dolayı çok şikayetçi Binali Bey.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘Defter henüz kapanmadı’

Diyor ki: ‘İstanbul ile ilgili sonucu kabullendiğim ve o defteri kapattığım yönündeki yargılar kesinlikle doğru değil. Yapmış olduğum açıklamada da gayet net bir biçimde belirttim bunu ama demek ki kendimi tam ifade edememişim.

Şu anda devam eden bir hukuki süreç var. YSK’nın ne karar vereceğini ne ben biliyorum ne de siz! Bir de benim bir fıtratım var biliyorsunuz. Ben bu sürecin bir öznesi olarak; ‘Binali Yıldırım yargıyı etkilemeye çalışıyor’ gibi bir algının oluşmasını istemediğimden kenarda sakin bir biçimde Yüksek Seçim Kurulu’nun kararını bekliyorum.

Bugün katıldığım organizasyonda da yaptığım konuşma tamamen spontane idi. Önceden belirlenmiş bir konuşma filan değildi. Çok basit bir şey söylüyorum.

Bakın… 8.5 milyon oy içerisinde sadece yüzde 10’u sayıldığında aradaki fark 29 bin 500'den 13 bine iniyor ise, 8.5 milyon oyun sayılması halinde sonuç ne olurdu?

‘Sonucun değişmemesi mümkün müydü?’

Bir aday olarak bulunduğum ortamda merakları gidermek adına iptal oyların tekrar sayımı ile karşımıza çıkan sayısal tablo nedeniyle bu paradoksa dikkat çektiğim halde kamuoyunda ‘Binali Yıldırım seçimin sonucunu kabullenmiş ve İstanbul'la ilgili defteri kapatmış’ yorumları doğru değil!”  

“İttifaklar etkili oldu”

Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada “Seçimde adaylar yarışmadı bunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla adaylardan biri kaybetti, biri kazandı diye değerlendirmek de çok  sağlıklı olmaz” demişti. Bu sözleri nedeniyle “Binali Yıldırım, kaybedenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politikaları olduğunu söylüyor” yorumları yapılmıştı. Sevilay Yılman’a konuşan Yıldırım bu sözlerine de şu şekilde açıklık getirdi:

“Yanlış bir bakış açısı. Demek istediğim şu: Biz 31 Mart’ı yerelde tutamadık! Bu seçimde yerel siyasetteki etmenler değil, genel siyasetteki etmenler etkili oldu. Seçmen yerel değerlendirmelerden yola çıkıp oy kullanmadı 31 Mart’ta… Genel politikalara bakarak, ittifaklar etrafında toplanarak oy kullandı ve bu da tabii sonuçları çok etkiledi!”

Kızılcıhamam’a neden gitmedi?

Binali Yıldırım’ın AK Parti’nin Kızılcahamam’daki kampta neden olmadığı da merak konusu olmuştu. Yılman’ın aktardığı bilgiye göre kampa sadece belediye başkanları, il başkanları ve MKYK üyeleri davet edilmiş. Sevilay Yılman yazısında “Kusura bakmasınlar ama belediye başkanlarının davetli olduğu bir toplantıya Binali Bey’in davet edilmemesi, Binali Bey’in seçimi kaybetmiş olduğunun bir bakıma AK Parti cenahınca da kabulü gibi oldu. Ve hatta yeni bir seçim ihtimalinde belki de yeniden aday gösterilmeyeceği (istifa ettirilerek) anlamına da gelebileceğinin düşünülmesine sebep olup, inanılmaz bir siyasi basiretsizlik örneği olarak kayda geçti bu durum!” yorumunu yaptı. 

Sevilay Yılman’ın yazısının tamamı şu linkte

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU