Twitter’da viral olan kadın memesi anatomisinin detayları

Twitter'da paylaşılan bir illüstrasyon, insanların birçoğunun kadın anatomisi hakkında az bilgiye sahip olduğunu gösterdi

Twitter’da @lemonadead adlı hesaba sahip bir kişinin 21 Nisan’da yaptığı paylaşım, kısa sürede 140 binden fazla beğenilerek viral oldu.

@lemonadead ‘in “Kadın kas sisteminin fotoğrafını daha önce hiç görmediğimi farkettim. Süt kanallarını böyle hayal etmemiştim” diyerek paylaştığı görsel, Anatomi ve Fizyoloji isimli uygulamaya ait. 


Kadın memesi üzerinde bir küçük baloncuklar yumağı ya da çiçek gibi görünen kısım, aslında kas değil bez. 

1991’de kurulan ABD Teksas merkezli Ulusal Göğüs Kanseri Vakfı’nda yer alan bilgiye göre kadın memesi, çoğunlukla adına yağ dokusu denilen yağ hücreleri yığınından oluşuyor. 

Bu doku, köprücük kemiğinden başlayıp, koltuk altı hizasından aşağı iniyor ve göğüs kafesinin ortasına kadar bir yer kaplıyor. 

Twitter’da “fenomen olan” kısmı oluşturan üç bölüm ise lob, lobül ve süt kanalları. 

Sağlıklı bir kadın memesi 12 ila 20 lobdan oluşuyor. Her lobu oluşturan ise emziren kadınlarda şişen ve süt üreten bezler, yani lobüller. 

Loblar ve lobüller, meme ucuna süt taşıyan kök ya da tüp görevi gören kanallarla bağlı. 

Yağ dokusunun altında bu üç önemli kısmın yanı sıra bağlar, lifli bağ doku, sinirler, lenf damarları, lenf düğümleri ve kan damarlarından oluşan bir network var. 

Meme, hem erkeklerde hem kadınlarda bulunan bir organ. Hatta kadın ve erkek memesinin yapısı neredeyse birbirinin aynı. Ancak erkeğin göğüs dokusu özelleşmiş lobüllere sahip değil. 

Büyümesi ergenlikte başlayan ve kas dokusu içermeyen memenin erkeklerde anormal şekilde büyümesi rahatsızlığına “jinekomasti” deniyor. 

Kadınlarda meme ucunun etrafındaki “areola” adı verilen koyu renkteki bölge toplu iğne başı büyüklüğünde yumruları barındırıyor. Bu yumrular salgıladıkları sıvıyla emzirme sırasında meme ucunu kayganlaştırıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU