Sudan'daki siyasi güçler geçici hükümeti düşürmek için milyonluk gösteriye hazırlanıyor

General İbrahim Abbud yönetimindeki askeri hükümet, 21 Ekim 1964'teki halk ayaklanmasıyla devrilmişti

Fotoğraf: Reuters

Sudan’da eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarını sona erdiren protestolara liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakının en önemli gruplarından Meslek Odaları Birliği (SPA),geçici hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Siyasi çevreler, ülkede kötüleşen ekonomik koşullar ve hükümetin akaryakıt fiyatlarına zam yapması sonrası kitlesel protestoların başlayacağı görüşünde. 

SPA'nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, "Halkımızın, geçiş hükümetinin şu ana kadarki performansına duyduğu meşru öfke, sokağa çıkma ve sıkıntısını ifade etme hakkını destekliyoruz. Devrimcilerimizi halkın özgürlük, barış ve adalet talepleri konusunda ciddiyetin sağlanması için 21 Ekim’de tavır almaya davet ediyoruz." dendi.

 

"Bir yıl önce kurulduğundan bu yana krizler arttı. Hükümetin performansı zayıf ve endişe verici. Hayat şartları dayanılır gibi değil ve güvenlik sorunları devam ediyor" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, geçiş dönemi iktidarının çok geç olmadan durumunu değiştirmesi gerektiğine işaret edildi.

SPA’nın, Sudan'da 1964'te askeri rejime karşı ilk ayaklanmanın gerçekleştirilmesinin yıl dönümünde gösteri çağrısı yapması dikkati çekti.

General İbrahim Abbud yönetimindeki askeri hükümet, 21 Ekim 1964'teki halk ayaklanmasıyla devrilmişti.

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018 devriminin hedeflerinin gerçekleştirilmesi talebiyle hükümete baskı kurmak için daha önce de ülke genelinde büyük çaplı protesto çağrısı yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU