Dünya Bankası Başkanı: Aşırı yoksulluk oranları 25 yıldır düşüşteydi ancak gelecek yıl 150 milyon insanın aşırı yoksul olmasını bekliyoruz

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, bir insanın günde 1,90 dolardan az kazandığı durumu açıklayan “aşırı yoksul” sınıfına 150 milyon insanın daha ekleneceğini açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, çarşamba günü CNBC’ye verdiği röportajda koronavirüs pandemisinin ekonomiyi etkilediği kadar eğitimde de yara açacağını söyledi. 

Gelişmekte olan ülkelerde 1 milyar çocuğun okuldan uzak kaldığını tahmin ettiklerini söyleyen Malpass, “ABD gibi gelişmiş ülkelerde okulların online ortama taşınması velilerin işe dönmesini de geciktiriyor. Ancak ben daha çok diğer ülkeler için endişeliyim. İkinci bir dalga olması büyük endişe” ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler’den geçen ay yapılan açıklamada tüm dünyada 24 milyon öğrencinin, pandemi nedeniyle okulu bırakabileceği ifade edilmişti. UNICEF Direktörü Henrietta Fore, “Çocuklar okuldan uzak kaldıkça, geri dönme ihtimalleri azalıyor. Bu nedenle kısıtlamalar kaldırıldığında okulların açılmasını önceliklendirme konusunda hükümetleri uyarıyoruz” açıklamasını yapmıştı. 

2019’dan bu yana Dünya Bankası Başkanlığı görevini yürüten Malpass, daha önce yaptığı bir açıklamayı yineledi ve gelecek yıl 150 milyon insanın aşırı yoksulluk sınırına gireceğini söyledi. Bir insanın günde 1,90 dolardan az kazandığı durumu açıklayan “aşırı yoksulluk” oranları, yaklaşık 25 yıldır düşüşteydi. 

Bu durumun, dünyanın yoksulluk koşullarında devasa bir kötüleşme anlamına geldiğini söyleyen Malpass, toparlanma evresinin her ekonomi için eşit olmadığını, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin durumunun daha önce tahmin edilenden çok daha kötü olduğunu vurguladı. 

Hindistan, Etiyopya, Nijerya gibi çok kalabalık ve yoksul ülkelerin çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Malpass, gelişmekte olan ülkelere uzun vadeli çözümlerin bulunması gerektiğini aktardı. 

2015’te yüzde 10,1 olan küresel aşırı yoksulluk oranı 2017’de yüzde 9,2’ye gerilemişti. Bu, 689 milyon insanın günde 1,90 dolardan az kazandığı anlamına geliyor. 

Gelişmekte olan ekonomiler için nisan ayında ilk etapta 2 milyar dolara yakın kaynak sağlayan Dünya Bankası, gelecek 15 ay boyunca yoksul ülkeler için 160 milyar dolar ayıracağını duyurmuştu. 


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU