İddia: Washington, İsrail ile normalleşme adımı için Sudan'a 24 saat verdi

Teklifte Ekim 2021'den itibaren ABD'ye olan borcunun 3 milyar dolarını silme sözü verdiği belirtildi

Sudan Başbakanı Abdullah Hamddock ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo / Fotoğraf: Reuters

Sudan basınına göre ABD, teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma ve İsrail ile ilişkileri normale döndürme konusunda yanıt vermesi için Sudan'a 24 saat verdi.

Geçen ay İsrail medyası, "Abu Dabi'de ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Sudanlı yetkililer arasında Hartum-Tel Aviv ilişkilerini normale döndürme anlaşması konusunda üçlü bir toplantı" çağrısında bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi şu anda Sudan'a İsrail ile ilişkileri normale sokması ve Körfez ülkelerinden gelen terör ve mali yardımların devlet sponsorları listesinden çıkarılması karşılığında bir "barış anlaşması" imzalaması için ciddi bir baskı kuruyor.

Son teklife göre ABD, Ocak ayı 9983 sayılı İcra Emri kapsamında Sudan'ı seyahat yasağı ülkeleri listesinden çıkaracak.

 

3 milyar dolarlık borç silme sözü

Teklife göre Washington, 2006 Darfur Barış Yasası'nda gerekli değişikliklerle Sudan'a özel yatırım kolaylaştırma ve Sudan için müttefkleri ile yatırım konferansına ev sahipliği yapma niyetini yineledi.

Teklifte, Washington'un Sudan'a buğday, ilaç ve diğer yardımların yanı sıra Ekim 2021'den itibaren ABD'ye olan borcunun 3 milyar dolarlık kısmını silme sözü verilildiği belirtildi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ve görevdeki Trump yönetimleri, Sudan ile ikili ilişkileri önemli ölçüde iyileştirmek için adımlar atmış olsalar da bazı ekonomik yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere, Sudan'ın terörizme destek veren ülkeler listesine dahil edilmesi mevcut ekonomik durumun kolaylaştırılmasına büyük engel teşkil ediyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU