Trump Holding 100 binlerce dolarlık Gizli Servis harcamasını nasıl kazanca dönüştürdü?

İskoçya, Vancouver, Benminster ve Washington'daki mülklere yapılan ziyaretler inceleme altında

Donald Trump'ın sahibi olduğu ve oğlu Eric (arkada sağda) tarafından yönetilen Trump Holding yaklaşık 500 kuruluştan oluşuyor (CBS)

Donald Trump'ın başkan olarak yaptığı seyahatlerde, federal hükümet fonlarının, kendisine ait mülklere para ödediği görüldü ama şimdi kayıtlar, hangi yetişkin çocuklarının ne ölçüde sorumlu olduğunu gösteriyor.

The Washington Post'un (WP) Gizli Servis (Birleşik Devletler Gizli Servisi ya da kısaca Gizli Servis başlıca görevi ABD Başkanı ve ailesini korumak olan ABD güvenlik birimidir -ed.n.) hesaplarına yönelik son incelemesi, ABD hükümetinin, başkanlığı süresince Trump mülklerinde harcadığı 1 milyon 200 bin doların (yaklaşık 10 milyon TL) yaklaşık yüzde 20'sinin ailesinin yaptığı seyahatlerden kaynaklandığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu miktar, bugüne kadar en az 238 bin dolara (yaklaşık 2 milyon liraya) tekabül ediyor.

Başkanın aile üyelerinin seyahat ederken koruma talep etmeleri alışılmadık bir durum değil (ve bunu yapmalarında yanlış hiçbir şey yok) ama WP, koruma isteyenlerin Gizli Servis'ten konaklama için ücret talep etmelerinin gerekli olup olmadığını sorguluyor.

Gazete durumun, "Trump ailesi üyelerinin, kamunun finanse ettiği korumalarını şahsi mali kazanç için sömürdüğü izlenimini" yarattığını yazıyor.

Trump Holding'in günlük işleyişini yöneten Eric Trump, daha önce şirketin hükümetten minimum konaklama ücreti talep ettiğini söylemişti.

Oda hizmeti masraflarını ücretlendirdiklerini, hükümete odaları bedava verme izinleri olmadığını ve  aksi takdirde odaların tam ücret ödeyen müşteriler tarafından tutulabileceği için para kaybettiklerini öne sürmüştü.

WP, Washington DC’deki Trump Oteli’nin en düşük ücretin gecelik 175 dolar (yaklaşık 1400 TL) olduğunu ama çoğu belgede oda ücretlerinin Gizli Servis tarafından gizlendiğini bildiriyor.

Federal hükümet, Eric Trump’ın İskoçya’daki golf sahalarına seyahatleri ve Eric Donald Jr.’la Tiffany’nin Vancouver’daki Trump Oteli’nin büyük açılışına katılışı için faturalandırıldı. Ayrıca, halktan koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmasının istendiği ilkbaharda Bedminster, New Jersey'deki mülklere Ivanka Trump'ın sayısız seyahati için hükümet fonlarından para harcandı.

WP'nin incelediği kayıtlara göre, baharda Bedminster'da gecelik ortalama ücret 630 dolardı (yaklaşık 5 bin TL). Vancouver Oteli, hükümetten 14 bin 900 dolar (yaklaşık 120 bin TL) talep etti ve İskoçya golf seyahati 12 bin doların (yaklaşık 95 bin TL) üzerinde tuttu.

Gizli Servis, Beyaz Saray ve Ivanka Trump, WP'nin makalesi için yorum yapmayı reddetti ve diğer üç yetişkin çocuktan da herhangi bir cevap gelmedi.

Ağustosta, vergi mükelleflerinin, Donald Trump Jr. ve partneri Kimberly Guilfoyle'ın 2018'de Paris'e yaptığı seyahat için yaklaşık 64 bin dolar (yaklaşık 507 bin TL) ödediği ortaya çıkmıştı.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat kanadı, şubatta, Gizli Servis'in Trump mülklerinde yaptığı harcamalara ilişkin belgelerin açılmasını talep etmişti.

Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi'nin başındaki Carolyn Maloney ve temsilci Jackie Speier, şeffaflık eksikliğine dair endişelerine istinaden Gizli Servis'in başındaki James Murray'e yazmıştı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU