Esad: İsrail ile ancak topraklarımızı geri aldığımızda normalleşebiliriz

Suriye Devlet Başkanı, ülkesinin İsrail ile herhangi bir müzakere yürütmediğinin altını çizdi

Fotoğraf: Reuters

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail ile normalleşme sürecine girilmesi konusunda ana şartın İsrail'in Suriye topraklarından çekilmesi olduğunu açıkladı.

Esad, "Suriye için barış haklarla bağlantılıdır" ifadelerini kullandı.

Rus medyasına konuşan Suriye Devlet Başkanı, "1990'larda barış görüşmelerinin başlamasından bu yana yani yaklaşık 30 yıldır bizin duruşumuz açık; Suriye için barışa giden yolun haklardan geçtiğini söyledik. Hakkımız ise topraklarımız" ifadelerini kullandı.

Bazı Körfez ve Arap ülkelerinin normalleşme adımı attığı İsrail konusunda Esad, "İsrail ile normalleşme adımı atabiliriz. Ancak topraklarımızı geri aldığımızda. Mesele çok basit" şeklinde konuştu.

 

"İsrail adım atan sorumlu göremedim"

Normalleşme görüşmelerinin "İsrail işgal edilmiş Suriye topraklarını terk etmeye hazır olması durumunda" gerçekleşebileceğini dile getiren Esad, "Ancak böyle değiller, ve hiçbir zaman da hazır olamayacaklar" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

"İsrail rejiminden barış için bir adım bile atmaya hazır olan bir sorumlu göremedik. Teoride evet, ancak pratikte şu ana kadar cevap hayır"

Suriye lideri, ülkesinin halihazırda İsrail ile herhangi bir normalleşme görüşmesi yürütmediğini söyledi. Esad, bu konudaki soruya, "Hayır, kesinlikle müzakere yok, kesinlikle hiçbir şey yok" yanıtını verdi.

İsrail, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle BAE ve Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU