Putin’den ABD’ye: Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmeden önce, güvenlik garantisine ihtiyacı var

Rus lider, nükleer silahsızlanmanın, ABD’nin ve yaptırımların ele alındığı görüşmenin sonuçlarından "memnun” olduğunu dile getirdi

Putin ve Kim, Rusya’nın liman şehri Vladivostok’ta, bir üniversite kampüsünde bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la ilk görüşmesinin sonunda, uluslararası güvenlik garantisi sağlanması durumunda Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçebileceğini söyledi.

Rus lider, nükleer silahsızlanmanın, ABD’nin ve yaptırımların ele alındığı görüşmenin sonuçlarından "memnun” olduğunu dile getirdi.

Putin ve Kim, Rusya’nın uzak doğusundaki liman şehri Vladivostok’ta, bir üniversite kampüsünde bir araya geldi.

Görüşmenin içeriğini ABD Başkanı Donald Trump’la paylaşacağını söyleyen Putin, “Saklayacak bir şey olmadığını" söyledi. Putin ayrıca Kim’in, kendisinden Pyongyang yönetiminin görüşünü ABD Başkanı'na aktarmasını istediğini kaydetti.

Kuzey Kore’nin nükleer programını sonlandırmaya hazır olduğunu belirten Rusya lideri, Kuzey Kore’ye birden fazla ülkenin desteklediği güçlü, uluslararası güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini söyledi. Ancak söz konusu garantilerin ayrıntılarını paylaşmadı.

 

 

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de Rusya’daki görüşmelerin Kore yarımadasında kalıcı barışın sağlanması için “yapıcı bir rol oynayacağına” inandığını belirtti.

Moon’un ofisinden yapılan açıklamaya göre lider, zirvenin Kuzey Kore ve ABD müzakerelerinin yeniden başlatılması ve nükleer silahsızlanmanın teşvik edilmesi için zemin oluşturmasını umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra Kremlin, Kuzey Kore lideri Kim’le yapılan görüşmeyi uzun süredir bekliyordu. Analistler Putin’in, “Kore yarımadasında önemli biri olarak kabul edilmek ve bunu Washington’la diplomatik ilişkilerinde kullanmak için her şeyi göze aldığını” söylüyor.

Kim, Rusya’nın davetini Trump’la yapılan müzakerenin yaptırımlar veya nükleer silahsızlanma konularında herhangi bir anlaşma sağlanmadan kesilmesinin ardından kabul etmişti.

Görüşme öncesinde konuşan Putin ise görüşmenin Kore yarımadasındaki durumu çözmek konusunda etkili olmasını umduğunu belirtmişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU