Dalgıçlar, kayıp Rus hazinesi için yeni keşfettikleri Nazi gemisini işaret etti

Bir dalgıç "Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, insanın hayal gücünü harekete geçirir" dedi

Haziran 2020'de Baltık Denizi'nde düzenlenen arama operasyonu sırasında, bir dalgıç Alman İkinci Dünya Savaşı gemisi "Karlsruhe"nin enkazını kontrol ederken (Reuters)

Polonyalı dalgıçlar, Rusya Çarlığı'nın 1945'ten beri görülmeyen çalınmış odası Kehribar Oda'nın gizemini çözmeye yardım edebilecek Alman İkinci Dünya Savaşı gemisinin enkazını ortaya çıkardı.

18. yüzyılda Prusya'da Büyük Petro'ya hediye etmek için inşa edilen oda, süslemelerinde kullanılan kehribar ve altın varaklı panellerle dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak oda, panelleri tekrar kurulmak üzere sökülerek Nazi birlikleri tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında yağmalandı. Gemi en son savaşın bitişine doğru eski Alman liman şehri Königsberg’de görüldü. Günümüzde Rusya’ya bağlı olan bu kent, Kaliningrad olarak biliniyor.

1945'te, Karlsruhe buharlı vapuru bu kez ağır bir kargoyla denize açılmıştı fakat Sovyet savaş uçakları, gemiyi Polonya açıklarında batırdıktan sonra geminin içinde ne olduğu sır olarak kaldı.

Şimdi, Baltictech grubundan dalgıçlar, Karlsruhe'nin enkazını, keşfedilmeyi bekleyen birtakım açılmamış sandıkla birlikte bulduklarını söylüyor.

Dalgıç Tomasz Stachura yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Keşfedilmemiş en ilginç hikayenin Baltık Denizi’nin dibinde yatıyor olabileceğini fark ettiğimiz geçen seneden beri enkazı arıyorduk.

Gemi neredeyse bozulmamış durumda. Geminin ambarlarında askeri araçlar, porselen ve içerikleri hala bilinmeyen birçok sandık keşfettik.

Gemi, bir milyondan fazla Alman askerinin ve Doğu Prusyalı sivilin, savaşın sonuna doğru başlayan Sovyet ilerleyişinden kaçmasına yardım etmek için planlanan toplu deniz tahliyesi olan Hannibal Operasyonu'nun bir parçasıydı.

O dönemden kalan belgeler, geminin büyük bir kargo ve bin 83 kişiyle Königsberg'den aceleyle ayrıldığını gösteriyor.

Dalgıçlardan Tomasz Zwara da şunları söyledi:

Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, insanın hayal gücünü harekete geçiriyor.

Alman buharlı gemisinin ve ne içerdiği hala bilinmeyen sandıkların Baltık Denizi'nin dibinde hareketsiz bulunması bütün hikaye için önemli olabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU