"İş başvurusunda bir yıl hamile kalmamam için sözleşme imzalatmak istediler"

Esin Akın ve yazar Canan Duman, kimi firmaların iş başvurularında kadın adaylara evlenmeyi veya çocuk yapmayı düşünüp düşünmediğini sorduğunu, çocuk düşünenleri işe almadıklarını ve bir süre çocuk yapmama sözü veren sözleşme teklif ettiklerini iddia etti

Kimi işverenlerin, iş başvurularında kadın adaylara çocuk düşünüp düşünmediğini de sorduğu, çocuk düşünen kadınları işe almaya sıcak bakmadıkları öne sürüldü / Temsili fotoğraf: abcprojeyonetimi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bulunduğu her ortamda gençleri evlenmeye, aileleri ise üç çocuk yapmaya teşvik edici söylemlerde bulunuyor.

Çocuk sahibi olmak özellikle evli birçok insanın hayali olsa bile kimi zaman özellikle iş yaşamında kadınlar açısından sorun olabiliyor.

İşsizlik artarkan ve iyi bir iş bulmak zorlaşırken bir taraftan da özelikle işe alımlarda kadınların daha fazla "Çocuk yapmayı düşünüyor musun" sorusuna muhatap kaldığı, kısa vadede çocuk yapmayı düşündüğünü söyleyen kadınların ise işe alımlarda tercih edilmediği iddia ediliyor.

İddiayı dile getirenlerden biri de Esin Akın.

Akın bizzat bu tür sorularla muhatap kaldığını öne sürdü.

Independent Türkçe’ye konuşan Akın sözlerine, "İş başvurularımda en sık karşılaştığım sorular ‘Bekâr mısın  evli misin?’ sorusu oluyor" diye başladıktan sonra şu iddiada bulundu:

Bekar iken ‘Yakın  zamanda evlilik düşünüyor musun?’ diye soruluyor idi. Şimdi  ise evliyim. Şimdi de ‘Ne kadar oldu evleneli. Çocuk var mı çocuk düşünüyor musunuz?’ diye sorular geliyor.

esin.jpg
Esin Akın işe alımlarda karşılaştığı soruları anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hamile kalırsan pandemi nedeniyle çalıştıramayacağız ama paranı ödeyeceğiz dediler"

Akın, yakın zaman içinde yaşadığı bir mülakat deneyimini şöyle anlattı:

Bir klinik ile telefon ile mülakatımda da evli olduğumu belirtmiş olmama rağmen  görüşmeye  davet ettiler. Ancak gittiğimde yine aynı sorular.  ‘Çocuk  düşünüyor musunuz’ Evet dediğimde ise ‘Sen hamile kalırsan biz seni pandemi nedeniyle çalıştıramayacağız ama paranı  ödeyeceğiz’ diye söylediler. Söz konusu pozisyon zaten bir senelik sözleşmeli  pozisyondu. Ben de zaten sözleşmeli  alıyorsunuz  kalırsam da sözleşme  bitince çıkarırsınız diye çalışmak istediğimi beyan ettim ve bana ‘Bir yıl hamile kalmaman için  sana sözleşme  imzalatmak istesek kabul eder misin’ dediler. Böyle bir şeyi  asla kabul edemeyeceğimi ilettim ve dolayısıyla görüşmem  olumsuz sonuçlandı.

"Çocuk yapacağım diyen kadınları işe almıyorlar ne yazık ki"

"Şunu  görüyorum ki işverenler çocuğu olan kadınları işe alma konusunda ikinci plana atıyor" iddiasında bulunan Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

Ben 5 yıla yakın  çalışma   hayatımda bunu gördüm  hep karşıma aile olma çocuk yapma engeli vardı. Ve bende bir aile olacağım elbet zamanı geldiğinde  benim de çocuğum olacak. Ancak bu  yaşadığım  engeller beni umutsuzluğa kaptırıyor. Mart ayında  işten çıkarıldım  6 aydır  ilk defa bulana kadar uzun süre işsiz  kaldım. Çocuk  yapacağım diye işe  almıyorlar ne yazık ki. Ben çocuğum  olsa dahi gerekli izinler sonrasında  işime  devam etme taraftarıyım. Tabii ki bu engeli önüme koymayan bir işveren  bulabilirsem.

canan duman.jpg
Canan Duman, Akın'ın iddialarını destekledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kadınlar, belirli süre evlenmeyeceklerine, çocuk yapmayacaklarına dair sözleşme imzalıyor"

Kurumsal şirketlere danışmanlık yapan ve iş yaşamı üzerine yazılar yazan Canan Duman’a Akın’ın iddialarını sorduk.

Duman, Akın’ın dile getirdiği iddiaları destekleyerek, özellikle pandemi sürecinde kadınlara yönelik ayrımcılıkların arttığını öne sürdü.

Duman, iş görüşmelerinde Akın’ın dile getirdiği türden soruların gelebildiğini öne sürerek şöyle konuştu:

İş görüşmesinde "evlilik düşünüyor musunuz", "evli misiniz", "çocuk düşünüyor musunuz", "kaç yıllık evlisiniz" gibi sorulara maruz kalıyorlar. Kadınlar bazı kurumlarda, işe alımlarda belirli bir süre evlenmeyeceklerine ve çocuk yapmayacaklarına dair sözleşme imzalıyorlar. İşlerini kaybetmemek için sözleşme süresi sonunda çocuk yapıyorlar. Hamilelik sürecinde ise performansınız düştü deyip mobbing uygulayan yöneticilere maruz kalıyorlar. Kadınlar aynı zamanda küçük çocukları engel olarak görüldüğü için kariyer, aile, çocuk kıskacında bırakılıyorlar. Dünyaya bir canlı getirmek adeta suç sayılıyor, çocuğumuzun olması kariyer hedeflerimizi ertelememiz anlamına geliyor.

"İşverenler, tam verim alacakken çocuğuma bakmam gerekir denmesinden hoşnut değil"

Duman, konuya işveren açısından bakıldığında da işverenlerin çalışandan tam verim alınacakken "ben evleniyorum, çocuğuma bakmam gerekiyor" denmesinden, işten ayrılmalardan ya da uzun süre işten uzak kalmalardan hoşnut olmadıklarını söyledi.

"İşverenler, çalışanları sadece işçi olarak değil birey olarak da görmeli"

Duman, işverenlerin adayları ya da çalışanları sadece işçi olarak değil, birey olarak görmesi gerektiğini de kaydederek, "Özellikle gençlerin bir aile sahibi olma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak, ebeveyn olma haklarını göz önünde bulundurmak, empati kurabilmek gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU