Mısır'ın eski Ankara Büyükelçisi Salah: Türkiye'yle köprüleri kurmaya hazırız

Mısırlı yetkili, ülkesinin Ankara'yla çalışmaya istekli olduğunu ifade etti

Abdurrahman Salah üç yılı aşkın bir süre Ankara'da Mısır'ın büyükelçisi olarak görev yapmıştı (Ahram Online)

Mısır'ın eski Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salah, Ahram Online'a verdiği röportajda, ülkesinin Türkiye'yle yeniden köprüleri kurmaya hazır olduğu mesajını verdi.

Ülkesinin Türkiye'yle bitirilmeyecek bir tartışma içinde olmadığını belirten Salah, aksine iki taraf arasında kabul edilmiş 2010 tarihli anlaşmaların gösterdiği üzere Mısır'ın köprüler kurmaya ve Türkiye'yle çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Salah, 25 Ocak Devrimi sonrasında Kahire ve Ankara'nın 2012'de Muhammed Mursi iktidarıyla yakınlaşma içine girdiği ancak Mursi'nin devrilmesiyle anlaşmazlığa düştüğü bir dönem olduğunu hatırlattı.

Mart 2010-Kasım 2013 döneminde Ankara Büyükelçiliği yapmış olan Salah, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın er ya da geç Mısır dahil dış politika tercihlerinde geri döneceğini" söyledi.

Salah, Türkiye'nin Müslüman Kardeşler'e desteğe son vermesi ve Libya'da uzlaşmaya varılmasını ise ilişkilerin düzelmesi için ön şart olarak vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Erdoğan'ın bir süredir izlediği politikaların "Türkiye'nin bölgesel izolasyona uğramasına yol açtığını ve Türk ekonomisini çok zor bir noktaya taşıdığını" savunan Salah, "Erdoğan'ın sadece aşırı laik kesimden değil, aynı zamanda ve daha da önemlisi, en yakın danışmanları olan siyasetçilerden gitgide artan eleştirilere maruz kalması dikkat çekici" dedi.

Kurdukları yeni partilerle Erdoğan'a muhalif bir söylem geliştiren Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun dış politika başta olmak üzere itirazlarına da değinen Salah, "Elbette alternatif ve aksi yönde siyasi gündemleri benimseyen eski ve yerleşik siyasi düşmanlar var ama burada birçoklarının başarı hikayesi olarak gördüğü bir dönemde Erdoğan'ın politika ve ekonomideki tercihlerinin önde gelen iki mimarından bahsediyorum: Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu" diye konuştu.

Salah, Erdoğan'ın Mısır'a yönelik siyasetinin, Babacan ve Davutoğlu'nun "şiddetle eleştirdiği" başlıca konulardan biri olduğunu ifade etti.

Mısır'da dönemin Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi'nin öncülüğünde 3 Temmuz 2013'te yaşanan askeri darbenin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilimli bir sürece girmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, 23 Kasım 2013'te Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın ülkeden ayrılmasını ve iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesini kararlaştırmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da aynı gün Türkiye-Mısır ilişkilerinin maslahatgüzar düzeyine indirildiğini ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salah'ın "istenmeyen adam" ilan edildiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Ahram Online

DAHA FAZLA HABER OKU