Ferah Pehlevi'nin özel tasarım kıyafeti açık artırmada: "İran'a özgü işlemeler ülkemde kalsın istemiştim"

Zamanında en güzel kıyafetlerini yanına almadan ülkesini terk etmiş olan Pehlevi, "Güzel İran sanatının ülkemde kalmasını istemiştim" dedi

Ferah Diba Pehlevi’nin Nixon çiftini ağırladıkları sırada giydiği elbise (Wikipedia)

İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin üçüncü ve son eşi olan Ferah Diba Pehlevi'nin zamanında hediye ettiği bir elbise Münih'te açık artırmada satışa sunulacak.

Açık artırmaya katılmak için tanınan süre bugün itibarıyla sona ererken, Independent Farsça'ya konuşan Pehlevi ülkesinden ayrılışına ve İran el işçiliği kıyafetlerine dair açıklamalar yaptı.

Herman Historica müzayede evi, eski imparatoriçenin mavi turkuaz Beluç işlemesi uzun beyaz ipek elbisesinin fotoğrafının yer aldığı kataloğu geçen ay paylaşmış ve bu kıyafet için 7 bin 500 euro (yaklaşık 66 bin TL) gibi bir taban fiyat belirlemişti.

Haberde İran geleneksel sanatını dünyaya tanıtmada önemli bir rolü olduğu belirtilen Ferah Pehlevi,  "İran köy yaşamında ve el işçiliğindeki ilerlemeyle yakından ilgileniyordum. Yerel ipek, batik, altın brokar ve iğne oyasıyla hazırlanmış İranlı kıyafetlerimin olmasını istemiştim" dedi.

İran'a özgü kıyafetlerinin mimar Keyvan Hüsrevani tarafından tasarlandığını ifade eden Pehlevi, "Yerel kumaşlar ve el işçiliğiyle bana birçok günlük ve akşam davetine uygun kıyafetler tasarladı. Bu kıyafetleri de Peri Zülfikari yaptı" diye konuştu.

Bu tarz kıyafetleri kullanmasının dünya genelinde İranlı tasarımcılar ve terziler için teşvik edici olduğunu söyleyen Pehlevi, "Elizabeth Taylor'ın çok güzel Beluç işlemeli bir elbise içindeki fotoğrafını görmüştüm. Bu akımı takip eden başkaları oldu mu, bilmiyorum" diye ekledi.

Haberde Pehlevi'nin elbisesinin Almanya'daki müzayede kuruluşuna nasıl geldiği izah edilirken, söz konusu kıyafetin dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'la eşinin ağırlandığı Mayıs 1972 tarihli davette fotoğraflara yansıyanla aynı elbise olup olmadığına da değinildi.
 

elbise.jpg
Açık artırmaya çıkarılan elbise (Herman Historica)


Habere göre, resmi unvanı "Şahbanu" olan Pehlevi'nin bu elbiseyle yer aldığı fotoğrafın dünyanın birçok yerinde yayımlanmasının ardından 1970'lerin başlarında Bon'da yaşayan Alman bir genç kız bu elbiseyi kendi düğününde giymek için izin istedi. Bu talep üzerine Pehlevi, tasarımcısı Hüsrevani'den bu elbisenin aynısını yapmasını istedi ve hazırlanan kıyafet o dönem İran'ın Batı Almanya'daki Bon Büyükelçiliği'ne gönderildi.

Independent Farsça'ya konuşan Hermann Historica Müdürü Bernhard Pacher, bu kıyafetin 1975'te söz konusu kişiye hediye edildiğini ve şu anki sahibinin de artık hayatta olmayan bu kadının eşi olduğunu söyledi.

Ülkesini 1978'de terk eden Pehlevi'nin giderken beraberinde en iyi kıyafetlerini götürmediği ifade edilirken, bahsi geçen elbisenin ve resmi davetlerde giydiği diğer elbiselerin şu an İran'ın başkenti Tahran'da bir koleksiyonda sergilendiği kaydedildi.

O günleri anlatırken kıyafetlerini neden yanında götürmediği sorulan 81 yaşındaki Ferah Pehlevi, "Güzel İran sanatının tarihsel nedenlerle ülkemde kalmasını istemiştim" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe, Independent Farsça

DAHA FAZLA HABER OKU