İsrail Golan Tepeleri’ndeki yeni yerleşim birimine Trump’ın adını verecek

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump, Golan Tepeleri’ne ilişkin kararıyla İsraillileri “derinden etkiledi”

Adam Forrest – The Independent

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki yeni bir yerleşim birimine Donald Trump’ın adını vermeyi planladığını açıkladı.

Golan Tepeleri’ne ziyarette bulunan İsrail Başbakanı, ABD’nin İsrail’in bölge üzerindeki egemenliğini tanıyan kararının ardından “şükranlarını sunmaları gerektiğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu, Golan Tepeleri’ndeki yeni bir yerleşim birimine Başkan Donald J. Trump adını vermeyi öngören bir tasarıyı yakında hükümetin gündemine getireceğini ifade etti.

İsrail, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri’ni 1981’de ilhak ettiğini açıklamıştı. Uluslararası toplumun çoğu İsrail’in bu kararını tanımıyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Mart’ta İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini resmen tanıdığını açıkladı.  

Golan Tepeleri’nde açıklama yapan Netanyahu, “Başkan Trump, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyan tarihi kararını verdiğinde tüm İsrailliler derinden etkilendi” dedi.

 

 

İsrail’de bu ay gerçekleştirilen seçimlerde 5. kez başbakan seçilen Netanyahu, Hamursuz Bayramı’ndan sonra tasarıyı hükümetin gündemine sunacağını söyledi.

Golan Tepeleri’ndeki yerleşim birimlerinde 20 bin İsraillinin yaşadığı tahmin ediliyor. Uluslararası toplumun büyük çoğunluğu bu durumu yasa dışı bir işgal olarak görüyor.

Trump’ın Golan Tepeleri’ne ilişkin kararı, Aralık 2018’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından geldi. Trump bu kararıyla ABD’nin şehrin statüsüyle ilgili yıllardır yürüttüğü politikayı sona erdirmişti.

İsrail hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarda, Kudüs’teki Ağmala Duvarı yakınındaki bir tren istasyonuna Trump’ın adını vermeyi planladığını açıklamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU