Florida'da dengeler değişebilir: Bağışlarla borçları kapatılan on binlerce mahkum oy verebilecek

Eyalette yeni yürürlüğe giren yasa, mahkumiyetlerini tamamlayan ancak para cezası ya da mahkeme masrafları gibi borçlarını ödememiş kişilerin oy vermelerini engelliyor

Kampanyaya destek verenler arasında işadamı Michael Bloomberg, basketbol yıldızı LeBron James, yönetmen Stephen Spielberg ve şarkıcı Camila Cabello da yer aldı (Kolaj: Independent Türkçe/AFP)

ABD'de milyarder işadamı Michael Bloomberg, şarkıcı John Legend, basketbol yıldızları LeBron James ve Michael Jordan'ın da katıldığı bağış kampanyasıyla, Florida'daki eski mahkumların devlete olan borçlarını ödemesi için 20 milyon dolar toplandı.

AFP'nin haberine göre Florida Hakları İyileştirme Komisyonu (FRRC) salı günü yaptığı açıklamada haklarında verilen hapis cezalarını tamamlayan eski mahkumlara destek için para toplandığı kaydedildi.

Kampanyanın, mahkumiyetlerini tamamlayan ancak para cezası ya da mahkeme masrafları gibi borçlarını ödemeyen kişilerin oy verme hakkını engelleyen yasaya cevaben başlatıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu yasa çoğu siyahi ve Hispanik 750 bini aşkın kişinin oy kullanmasına engel olurken, ülkenin güneyinde yer alan eyalette cezaevinden çıkan mahkumların bazılarının devlete borçlarının on binlerce doları bulduğu ve çoğunun bu paraları ödeyemediği ifade edildi.

Yürütülen bağış kampanyası sayesinde bu kişilerin kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde oy kullanmasının yolu açılırken, son gelişmenin eyalette seçim sonuçlarını etkileyebileceği belirtiliyor.

Kampanyaya en büyük desteği veren isimlerden olan eski New York Belediye Başkanı Bloomberg, Demokrat Parti'nin başkan aday adayları arasında yer almış ancak Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'a rakip olma yarışını Joe Biden kazanmıştı.

Bloomberg yaptığı yazılı açıklamada "İnsanlara haklarını kullandırmama ve onlara ayrımcılık yapma durumuna son vermeye kararlıyız" ifadesini kullandı.

Toplamda 44 binden fazla kişinin katıldığı kampanyaya Küba asıllı Amerikalı şarkıcı Camila Cabello, yönetmen Stephen Spielberg ve onun eşi Kate Capshaw gibi isimler de destek verirken, Warner Music, Levi Strauss, MTV, Comedy Central, VH1, Miami Dolphins, Orlando Magic ve Miami Heat de bağışta bulundu.
 


FRRC İcra Direktörü Desmond Meade, "Hayalimizdeki demokrasi, bir Amerikalının masaya yemek koymakla oy vermek arasında seçim yapmaya zorlandığı bir demokrasi değildir. Bu çabayla birlikte hepimizin gurur duyacağı, çok daha katılımcı bir demokrasiyi inşa ediyoruz" dedi.

Başkan Trump'a yakın bir isim olan Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis'in geçen yıl imzaladığı yasa, Atlanta'daki temyiz mahkemesinden çıkan kararın ardından bu ay yürürlüğe girmişti.

Tepki çeken kararı veren mahkeme heyetinde, Trump'ın geçen hafta hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün yerine düşündüğü belirtilen muhtemel adaylardan Barbara Lagoa da yer almıştı.

 

Independent Türkçe, AFP  

DAHA FAZLA HABER OKU