"Marmaray'da aktarma" kavgasında ikinci karar: Bölge İdare Mahkemesi, İBB'yi haklı buldu

İBB ile Demiryolları arasındaki "aktarma" savaşı sürüyor… Mahkeme bu kez İBB'yi haklı buldu, Marmaray'da aktarma sistemi devam edecek

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki "aktarma" savaşında ikinci raundu belediye kazandı.

Mahkemenin kararıyla Marmaray yeniden İstanbulkart aktarma sistemine dahil edildi. 

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şubat ayında Marmaray'ın İstanbulkart aktarma sistemine dahil edilmesine yönelik karar almıştı.

Bu kararla Marmaray'a bir toplu ulaşım aracının ardından binen tam biletli vatandaşlar 7,75 lira yerine 3,50 lira, öğrenciler ise 3,50 lira yerine 1,70 lira ödemeye başlamıştı.


Ama Devlet Demiryolları bu kararı yargıya taşıdı.

Kararın yürütmesi temmuzda durduruldu

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 9 Temmuz 2020 tarihinde uygulamayla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Aktarma yapan İstanbullular Marmaray'a yeniden 7,75 lira ödemeye devam etti. 

Konuyla ilgili ikinci hamle İBB Hukuk Müşavirliği'nden geldi. Müşavirlik yürütmeyi durdurma kararını İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne taşımıştı.

Dün kararı açıklayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İBB'yi haklı buldu ve daha önce alınan yürütmeyi durdurma kararını bozdu. 

Bölge İdare Mahkemesi: İBB haklı

Devlet Demiryolları mahkemeye sunduğu savunmada, Marmaray'ın işletilmesinde geriye dönük telafisi olmayan mağduriyet oluşacağı ve İBB Ulaşım Daire Başkanlığı'nın vekalet ettiği müdürlük yerine de oy kullanmasının hukuka aykırı olduğunu savunmuştu.

Mahkeme bu savunmaları yerinde bulmadı ve  Marmaray'ın aktarma almaya devam etmesini hüküm altına aldı.

Bundan sonra bir toplu ulaşım aracının ardından Marmaray'a binen tam biletli vatandaşlar 7,75 lira yerine 3,50 lira, öğrenciler ise 3,50 lira yerine 1,70 lira ödemeye devam edecek.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU