Albayrak: Konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konkordatoların üçte iki oranında azaldığını ve 787 firmanın konkordatodan çıktığını söyledi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, birçok şirket için iflastan önceki son “can simidi” olarak değerlendirilen konkordatolar hakkında konuştu.

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in konkordato başvurularının azaldığını duyurduğu haberi paylaşan Albayrak, “Dengelenme sürecinin etkisi ve bankalarımızın aldığı sorumluluk ile konkordatoları gündemimizden çıkarıyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı, başvuruların bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre üçte iki oranında düştüğünü, 8 milyar liralık kredi ve 787 firmanın konkordatodan çıktığını ifade etti. 
 


Ticaret sicili verilerine göre 2018 yılında toplam bin 549 şirket ve kişiye konkordato talebi üzerine mühlet verildi.

Konkordatolar iki ayda yüzde 50 düştü

Resmi olarak yapılan son iki açıklama Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak tarafından yapılmıştı. 

27 Aralık 2018’de NTV’ye konuşan Pekcan, konkordato ilan eden firmaların sayısını 979 olarak açıklarken, “Konkordato ile ilgili Meclisten geçen düzenleme var. Bundan böyle bağımsız denetim kuruluşlarının raporlamaları doğrultusunda konkordato ilan edilebilecek ve eğer alıcıları zarara sokmak gibi bir kötü niyet varsa kesinlikle kabul edilmeyecek” demişti. 

7 Mart’ta Twitter’dan açıklama yapan Albayrak ise ocak ve şubat aylarında konkordato ilanlarında yüzde 50’nin üzerinde düşüş olduğunu belirterek “Bir önceki aya göre 43,5 milyar TL’lik kredi büyümesi ile Şubat ayını reel sektör açısından güçlü bir performans ile geride bıraktık” demişti. 
 


İflas ertelemenin yerine konkordato 

Konkordato, borçlarını zamanında ödemeyen veya ödememe riski bulunan şirketlerin süre istemek veya tenzilat yapılmak suretiyle muhtemel bir iflastan kurtulmak için şirket merkezinin bağlı bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurması anlamına geliyor. 

Geçmiş dönemlerde çok sık kullanılmayan bu yöntemden önce iflas erteleme mekanizması çalışıyordu. 

Ancak OHAL kapsamında, “kötüye kullanım saptandığı” gerekçesiyle Şubat 2018 sonunda iflas ertelemelerin kaldırılması, konkordato taleplerini sıklaştırdı. 

Nisan 7 ile başlayan konkordato talebi sayısı, dövizin ağustosta tarihi rekorunu kırmasının ardından kasımda 507’ye kadar ulaştı. 

 

Independent Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU