İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD zorbalıkla muamele ederse, bizden kesin bir cevap alır

Başkent Tahran'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşma yapan Hasan Ruhani, ABD'nin İran'a karşı hayata geçirdiği yeni yaptırımları eleştirdi

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

ABD'nin İran'a karşı hayata geçirdiği yeni yaptırımlara ilişkin değerlendirmede bulunan Hasan Ruhani, Washington yönetiminin son bir ay içinde, "kendi gücünün merkezi olarak gördüğü BMGK'da" Tahran yönetimine karşı 3 defa başarısızlığa uğradığını savundu.

Ruhani, sözlerini "İran Cumhurbaşkanı olarak ilan ediyorum: ABD, zorbalıkla muamele ederse ve BMGK kararlarını pratikte uygularsa kesinlikle bizden kesin bir cevap alacaktır. ABD, kararların geri geldiğini iddia ediyor fakat kimse bunu kabul etmiyor" ifadeleriyle sürdürdü.

ABD'nin tüm süreçlerde yenilgiye uğradığını ve uluslararası camiadan olumsuz yanıt aldığını, geleneksel müttefiklerinin dahi yanında durmadığını öne süren İran Cumhurbaşkanı, Washington yönetimi için "maksimum yalnızlaştılar" nitelemesinde bulundu:

ABD,  2.5 yıldır İran'a karşı uluslararası bir koalisyon meydana getirmeye ve BMGK yaptırımlarını tekrar yürürlüğe sokmaya çalıştı fakat başarılı olamadı. Nükleer anlaşmadan ayrıldığı günden bu yana kısa sürede AB'yi yanına çekeceğini ve İran'ın atacağı adımlarla yaptırımları geri getirmek için eline bahane vereceğini düşünüyordu. İran'ı bunun için tahrik etti fakat olmadı. Bugün ülkemiz diplomasi tarihi için unutulmayacak bir gündür.  ABD'nin İran'a yönelik maksimum baskısı siyasi ve hukuki alanda ABD'nin maksimum yalnızlaşmasına dönüşmüştür. İran'a karşı sadece bir yol vardır, o da İran halkının hukukuna saygıdır. İran'a karşı zorbalıkla muamele etmek isteyen başarısız olacaktır ve ABD bugün kesin olarak yenilgiye uğramıştır.

BMGK'nın 13 üyesine teşekkür

ABD'nin İran'a silah satışını engelleme yönündeki çabalarını da "başarısız" olarak niteleyen Hasan Ruhani, İran'a destek veren Rusya, Çin, AB ülkeleri ve BMGK'nın 13 üyesine teşekkür etti. 

Nükleer anlaşmada kalan 5 ülkeye de seslenen Ruhani, onların taahhütlerine bağlı kalması halinde kendilerinin de taahhütlerine bağlı kalacakları yönündeki çağrısını yineledi.

Ruhani, "Nükleer anlaşmadaki bazı taahhütleri askıya almamızın nedeni 4+1 ülkelerinin ekonomik alanda bize olumlu bir cevap verememesidir. Siyasi ve hukuki alanda iyi bir tavır gösterdiler fakat ekonomik alanda adım atmadıkları ya da atamadıkları için biz de nükleer anlaşmadaki vaadlerimizi azalttık. Onlar taahhütlerine dönerse biz de döneriz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ne olmuştu?

Washington yönetimi, 2015 senesinde İran'la yapılan nükleer anlaşma kapsamında BMGK tarafından kaldırılan yaptırımları, 2 yıl önce yeniden yürürlüğe soktuğunu açıklamıştı.

İran'ın nükleer anlaşmada belirtilen yükümlülüklere uymadığını savunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Gösterilen tavizler tarih boyunca bu gibi rejimleri güçlendirmiştir" ifadelerini kullanarak, BMGK'nın 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 ve 1929 sayılı kararlarında geçen tüm yaptırımları uygulayacaklarını söylemişti.

ABD daha önce İran'ın, nükleer anlaşmada belirtilen uranyum stokunun 10 kat üzerine çıktığını ileri sürmüş, BMGK'yi de "buna göz yummakla" suçlamıştı.

Ancak nükleer anlaşmanın diğer tarafları müzakere yolunu seçmişti.

 

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU