Fenerbahçe yöneticisi Pirşen: Harcama limitlerinin hukuka aykırı olduğunu tespit ettik

Fenerbahçe Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Alper Pirşen, sarı-lacivertli kulübün 'harcama limitleri' konusunu yargıya taşımasıyla ilgili açıklamalarda bulundu

Alper Pirşen / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'nin hukuk işlerinden sorumlu yöneticisi Alper Pirşen, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) belirlediği Takım Harcama Limitleri ve sarı-lacivertli kulübün Bankalar Birliği ile yapacağı anlaşmayla ilgili Habertürk'e açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe'nin Bankalar Birliği ile geldiği noktayı değerlendiren Alper Pirşen şöyle konuştu:

Kulübümüzle bankalar arasında çok iyi görüşmeler ilerliyor. Hatta bankaların yine iyi niyetli yaklaşımı üzerine borçlarımız 1 sene ertelenerek bu sene için oyuncularımızın hemen hemen tamamı için lisans çıkarabildik. Bundan sonrakiler için de kulübümüz kendi kaynaklarıyla bir şekilde imkanlar yaratmaya devam edecek. Burada ümidimiz tarafların belli bir noktaya gelip en sonunda nihai anlaşmaya varıp yeniden yapılandırmanın tamamlanmasıdır. 

Şu an geldikleri noktanın, "Biz bankalarla şu anda tamamen anlaştık, her şey bitti" demek olmadığını dile getiren Pirşen, "Fenerbahçe, sorunlarını şu an için 1 sezonluğuna veya bir sonraki transfer dönemine kadar ertelemiş gibi gözüküyor. Dolayısıyla biz aslında bu konudaki haklı mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı devam ettiriyoruz. Niye? Çünkü Fenerbahçe sadece sorunları çözüldüğünde bu konuların peşini bırakan bir kulüp değil. Aslında biz hakkın, hukukun, olması gerekenin olması için çaba gösteren bir zihniyetteyiz. Bu nedenle de mücadelemize devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Harcama limitlerinin hukuka aykırı olduğunu tespit ettirdik"

TFF'nin kulüpler için belirlediği Takım Harcama Limitleriyle ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Pirşen, şu ifadeleri kullandı:

Biz, bu harcama limitlerinin hukuka aykırı olduğunu tespit ettirdik, bununla ilgili hukuki görüş aldık. Amacımız aslında bunu şimdilik TFF ile paylaşıp 'Buna bir göz atın, haklı tezlerimizi bir okuyun, bunu biz söylemiyoruz işin uzmanları söylüyor, bu konuda düzeltmeleri yapın ki yarın öbür gün hiçbirimiz sorun yaşamayalım' demek. Aslında burada TFF'ye hatasından dönmesi için bir dal uzattık diyelim. Burada sadece Fenerbahçe’nin hakları zedelenmiyor. Birden fazla kulübümüz sıkıntı içerisinde. 

Harcama Limitleriyle ilgili birçok değişiklik başvurusu yapıldığını ve 21 kulübün 19’unun imzasıyla TFF’nin önüne gittiğini öne süren Pirşen, şunları kaydetti:

Bu demektir ki birçok kulübümüz birçok şeyden şikayetçi. Biz demiyoruz ki 'Her şey kulüplerin istediği gibi olsun' ya da 'Kulüpler her zaman her şeyin önünde olsun.' Biz diyoruz ki, 'Belli bir çerçevede bunlar yapılsın' ama 360 derece düşünmeden 'Biz bunu böyle yaptık, talimatta böyledir, bu şekilde uygularız' denmesi maalesef kulüplerimizin canını yakıyor. 

Bu konuda sadece kulüplerin değil yatırımcıların da etkilendiğini iddia eden Pirşen, şu görüşü paylaştı:

Onun da ötesinde ligimizde birçok sayıda gerçekten yatırımcıların kurmuş olduğu Futbol A.Ş.’ler baktığınızda halka kapalı ama belli yatırımcıların yatırım yaptıkları, bu işten para kazanmayı umduğu ve onların da haklarını zedeleyen bazı düzenlemeler var. Biz aslında burada öncü olduk. Biz aslında şunu yaptık; her şeyden şikayet ediliyor Türk futbolunda ama kimse hakkını sonuna kadar aramıyor. Hep hızlı bir şekilde gündem değişiyor ve insanlar neyi iddia ettiklerini unutuyorlar. Biz burada dedik ki ‘hayır, gündemimizi canlı tutacağız. Bu hatadan dönülmesini sağlayacağız. Çünkü Bankalar Birliği’nden ayrı bir konu var ve biz aslında diğer kulüpler için de öncü olmaya çalıştık.

"Zorunda kalırsak davaya dönüştüreceğiz"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun son yaptığı Genel Kurul'u "tartışmalı" olarak nitelendiren Pirşen, şunları kaydetti:

Bir statü değişikliği gündemi vardı. Bunlar şuradan kaynaklanıyor; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), TFF’yi de yarı kamusal bir kurum olarak görüyor, uygulamalarını denetliyor ve gerektiğinde de maalesef ülkeyi cezalandırıyor. Bu da şuna yol açıyor; ülke cezalandırıldığında da ilgili yöneticilerin, bu sorumsuzluğu yapanın veya hataları yapan kişilerin sorumluluğuna gidilme riski doğuyor. TFF, dolayısıyla en nihayetinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidildiğinde kontrol edilen bir mercii. Çoğu kişinin duyduğu, gündemi takip edenlerin de bildiği Tahkim Kurulu ile ilgili şu anda ciddi sıkıntılar var. 

TFF’nin yapısıyla ilgili AİHM'nin verdiği kararlarla federasyona yapılan uyarılar olduğunu söyleyen Pirşen, "Belli uyarıları var Türkiye’ye. Disiplin Kurulu'yla ilgili de yakın tarihte geleceğini duyuyoruz, bunlar tamamen duyum. Dolayısıyla bu yapı aslında sanıldığı kadar denetime kapalı değil, denetime açık ve bir de burada olası zararları özellikle mülkiyet hakkına ilişkin zararları belli bir rapora toparladık. Onu daha sonra -ki inşallah gerek kalmaz- biz davaya dönüştürmek zorunda kalırsak davaya dönüştüreceğiz. Bu durumda da hiç istemesek de tazminat sorumlulukları doğacak. Umarım tekrar bir masanın etrafında oturulur ve bizim de görüşlerimiz alınır. Çünkü üzerine çok çalışıyoruz. Umarım diğer kulüpler de buna katkı verir. Olması gereken, sürdürülebilir bir yapı üzerinde tekrar oturulur ve konuşulur. Kulüp olarak bu mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde görüş belirtti.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU