Trump'tan Suriye itirafı: 2017'de Esad'a suikast emri vermek istedim, Mattis karşı çıktı

ABD Başkanı Trump, 2017'deki kimyasal silah saldırısının ardından Suriye'de Beşşar Esad'a suikast emri vermek istediğini ancak dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis'in buna karşı çıktığını söyledi

Donald Trump / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump, Fox televizyonunda yayımlanan "Fox and Friends" programına katılarak gündemi değerlendirdi. 

Gazeteci Bob Woodward'ın yeni yayımladığı kitabında kendisi hakkındaki iddialarına değinen Trump, "Woodward'ın kitabını dün gece biraz okuma fırsatım oldu ve gerçekten çok sıkıcı kitaplar yazıyor" diye konuştu. 

Trump, kitaptaki "Trump, 2017'deki kimyasal silah saldırısından sonra Beşşar Esad'ın suikasti için emir vermek istedi" iddialarının sorulması üzerine, "Ben onu öldürmeyi tercih ederdim. Ancak o dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis buna karşı çıktı. O (Mattis), gereğinden fazla değer verilen bir generaldi" şeklinde konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Esad'ı öldürmemiş olmaktan pişman olup olmadığı" sorusuna ise Trump, "Hayır değilim. Onun yaşamasıyla da ölmesiyle de başa çıkabilirim. İsteseydim onu öldürme şansım vardı ama Mattis buna karşıydı" yanıtını verdi. 

"Benim BAE'ye F-35 satmakla ilgili sorunum yok"

Trump, İran'ın "Kasım Süleymani'nin intikamı için bazı ABD'li yetkilere suikast planladığı" yönündeki iddiaları da değerlendirerek, "İran bize karşı bir şey yaparsa bunun bin kat karşılığını alır" dedi. 

Beyaz Saray'da düzenlenecek Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail'in ilişkileri normalleştirme anlaşmasını da anımsatan Trump, "Filistinliler de en sonunda İsrail ile anlaşma imzalayan ülkelere katılacak. İzleyin ve görün. Kısa süre içinde başka ülkeler de İsrail ile anlaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Trump, İsrail'in karşı çıkmasına rağmen ABD'nin BAE'ye F-35 satıp satmayacağı konusunda ise "Benim BAE'ye F-35 satmakla ilgili sorunum yok" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU