Iraklı Şiilerin lideri Sistani: Erken seçimler BM gözetiminde ve zamanında yapılmalı

BM Irak Özel Temsilcisini kabul eden Sistani, seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini söyledi

Ali Sistani,  Irak'ta, Şiilerin en büyük dini mercii olarak kabul ediliyor. Irak nüfusunun yarısından fazlası Şii / Fotoğraf: AFP

Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi kabul edilen Ali Sistani, erken seçiminin zamanında yapılması gerektiğini belirterek, halkın seçime yoğun katılım göstermesi ve şeffaf sonuçların elde edilmesi için gerekli şartların oluşturulması çağrısında bulundu.

Sistani'nin ofisinden yapılan açıklamada, Şii din adamının Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert'ı Necef'teki evinde kabul ettiği bilgisine yer verildi.

Erken seçimlerin BM denetiminde ve zamanında yapılması gerektiğine işaret eden Sistani, "Seçim tek başına bir amaç değil, ancak ülkenin karşı karşıya kaldığı ve biriken siyasi, ekonomik, güvenlik, hizmet ve sağlık alanlarındaki krizlerden çıkış yolunun barışçıl yönüdür. Seçimlerin, adil ve insaflı seçim kanunu çerçevesinde ve bazı siyasi grupların özel çıkarlarından uzak bir şekilde gerçekleştirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Sistani, Irak Başbakanı Mustafa el Kazımı"ye de şu önerilerde bulundu:

"Mevcut hükümet, toplumsal adaletin tesisi, sınır kapılarının kontrolü, güvenlik güçlerinin performansının iyileştirilmesi, devlet dışı kontrolsüz silahlara el konulması ve ülkenin bazı bölgelerinin silah zoruyla koparılmasına izin verilmemesi için attığı adımları sıkıca sürdürmeli. Hükümeti ayrıca yolsuzluklarla mücadele için istisnai ve ciddi adımlar atmaya ve bu konuda büyük yolsuzluk dosyalarını açmaya çağırıyoruz."

Ne olmuştu?

Ekonomik sıkıntılar, yolsuzluk ve hayat pahalılığı nedeniyle Irak'ta 1 Ekim 2019'da eylemler başlamıştı.

Hükümet yetkililerinin eylemcilere yönelik sert müdahalesi tartışmayara yol açmıştı.

Bunun üzerine Adil Abdülmehdi hükümeti istifa etmiş ülkede uzun süre yeni bir kabine kurulamamıştı.

Cumhurbaşkanı Berham Salih'in görevi Mustafa Kazımi'ye vermesi üzerine hükümet kurulmuştu.

Kazımi, göreve gelir gelmez, ülkeyi güvenlik içinde erken seçime götürme kararı almış ve bu yönde beyanda bulunmuştu.


Independenü Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU