ABD, 2 Mayıs'tan itibaren Türkiye dahil 8 ülkenin İran yaptırımları muafiyetini kaldırıyor

ABD Başkanı Trump, İran'a uygulanan yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye dahil 8 ülkenin bu muafiyetlerini kaybedeceğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a uygulanan yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye dahil 8 ülkenin bu muafiyetlerini yitireceğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, İran'ın uluslararası enerji piyasalarından dışlanmasıyla oluşacak petrol arzı açığının, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üretim artırarak kapatacağı belirtildi.

Amerikan Washington Post gazetesinin köşe yazarlarından Josh Rogin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün, 2 Mayıs'tan itibaren 8 ülkenin (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan) İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulmasına son verileceğini açıklayacağını kaleme almıştı.

Bu haberin ardından ham petrolün varil fiyatı yüzde 3,3 yükselerek 74 dolar oldu. Böylece petrol fiyatları Kasım 2018'den beri en yüksek seviyesine çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muafiyetler 2 Mayıs'ta sona erecek

Başkan Donald Trump’ın tek taraflı olarak İran’la varılan 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Kasım ayında Amerika Iran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu.

Bununla birlikte Washington; Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’a 6 ay daha İran’dan petrol ithalatı yapabilecekleri konusunda ayrıcalık tanımıştı.

Muafiyetlerin kalkması en fazla Asya ülkelerindeki alıcıları etkileyecek gibi görünüyor. İran’ın en büyük petrol müşterileri Çin ve Hindistan. İki ülke de muafiyetlerin uzatılması için lobi yürütüyordu.

İran’dan önemli oranda petrol satın alan bir başka ülke de Güney Kore.

Güney Koreli yetkililer İran petrolü gibi ucuz yakıt bulunmadığı takdirde bunun problem yaratacağını belirtiyor.

Japonya da İran’dan önemli oranda petrol satın alan Amerika’nın bir başka müttefiki.

Japonya’nın Petrol, Gaz ve Metal Şirketi JOGMEC’de baş ekonomist olan Takayuki Nogami bunun Trump için iyi bir politika olmadığını belirtiyor.

Nogami, Amerika’nın yaptırımları nedeniyle petrol fiyatlarının artmasını beklediğini de kaydediyor.

 

Ajanslar, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU