HDP Sözcüsü Günay: Irak Kürdistan Bölgesi'nin her kesimle ilişkilerini geliştirmesini sonuna kadar destekliyoruz

IKB Başkanı Barzani'nin Ankara ziyaretini yakından takip ettiklerini belirten HDP Sözcüsü Günay, "IKB, Kürt sorunun çözümü konusunda tarihi rolünü oynayabilir" dedi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Haftalık basın toplantısını Diyarbakır'da gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

40 yıl önce gerçekleşen 12 Eylül askeri darbesinin bedelinin çok ağır olduğunu kaydeden Günay, "650 bin kişi gözaltına alındı, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 517 kişiye idam cezası verildi. 171 kişinin işkenceden öldüğü, yüzbinlerce insana akıl almaz işkencelerle cezaevlerinden ölüme terk edildiği belgelendi" dedi.

AK Parti'nin halk iradesini gasp eden 12 Eylül zihniyetini bir miras gibi devralarak sürdürdüğünü belirten Günay, "AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın 'Tarihimizde kara bir leke' ve 'hesaplaşacağız' dediği 12 Eylül karanlığının uygulamalarının tamamını AKP ve Erdoğan bir miras gibi devraldı. Kendi iktidarını darbe anayasasından ve kurumlarından aldığı güçle sürdüren AKP, bugün devletin dehlizlerindeki karanlık yapılarla ittifak yaparak bu darbeci zihniyeti derinleştiriyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Darbeci zihniyet Kürt sorundaki çözümsüzlüğün en temel sebebidir"

40 yıldır darbeci zihniyetten beslenenlere HDP olarak karşı çıktıklarını kaydeden Günay, topluma karşı işlenen darbe suçunun hesabının er ya da geç sorulacağını söyledi.

Darbe içerisinde yer almış şahısların adlarının kamusal alanlardan silinmesi ve TBMM'ne geçmişle yüzleşme komisyonu kurulması çağrısı yapan Günay, "Bahsettiğimiz bu darbeci zihniyet Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün en temel sebebidir. Çünkü bu zihniyet çözümsüzlükten beslenir, savaştan ve şiddetten nemalanır. Kürtlere dair söz kurulurken, kangrenleştirilmiş Kürt sorununa dair fikir belirtirken dar ve tıkayıcı değil; meseleyi daha geniş ve daha bütünlüklü ele alınması gerektiğini ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kürt karşıtı’ mantığı hiç değişmiyor"

İran ile Türkiye arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 6. Toplantısı'nda savaş kararı alındığını ileri süren Günay, şunları kaydetti:

"Bu toplantıda açıklanan kararlar devletler arası bölgesel çözümsüzlük politikaların yeni bir belgesidir. Irak, İran ve Türkiye arasında Kürtlerin temel haklarını gasp etmek, onların kendini yönetmesinin önüne geçmek amacıyla yapılan bu işbirliği sadece bugün değil dün de yapılıyordu. Bu devletlerin mücadele ettiği özneler değişse de, aralarındaki ittifak ve bu ittifakın 'Kürt karşıtı' mantığı hiç değişmiyor."

"Amaç Kürtleri karşı karşıya getirmek"

İran ve Türkiye’nin Kürt karşıtı ittifakı derinleştirip Kürtleri karşı karşıya getirmeyi hedeflediğini vurgulayan Günay, "Bu devletler Kürt karşıtı ittifaka Kürtlerin bir kesimini de dahil etmeyi amaçlıyor. Bu nedenle HDP olarak, derdi Kürt halkının hak ve özgürlükleri olan bütün Kürt güçlerine bu konuda daha duyarlı olmaları çağrısı yapıyoruz. Tarih Kürtlere ulusal birliği dayatırken, devletlerarası bu politikaya alet olacak hiçbir gücü de affetmeyecektir" ifadelerine yer verdi.

"Irak Kürdistan Bölgesi Kürt sorununda tarihi rolünü oynamalı

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Neçirvan Barzani'nin geçen hafta Ankara ziyaretini yakından takip ettiklerini aktaran Günay, IKB'nin her kesimle ilişkilerini geliştirmesini sonuna kadar desteklediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat Rojava'da, Başur'da Kürtler arası ilişkileri baltalamaya çalışan her türlü girişime karşı Bölgesel Kürt Yönetimi'ni uyarmayı ve bu politikalara alet olunmamasını talep etmeyi de görev biliyoruz. Beklentimiz, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin diplomatik ilişkilerinde çözümden yana rol oynamasıdır, Kürtler arası birliği bozan yaklaşımlara tavır almasıdır. Daha önce de defalarca tekrarladık, Bölgesel Kürt Yönetimi Kürt sorunun çözümü konusunda tarihi rolünü oynayabilir, Kürtler arası birliği geliştirebilir."

"Demirtaş yeni parti kuracak’ yalanına sarıldılar"

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'yeni parti kuracak' iddialarına değinen Günay, devamında şu ifadelere yerdi:

"İktidar yandaşları kalkmış 'Demirtaş yeni parti kuracak' yalanına sarıldılar. Şimdi buradan bu iftiranın sahiplerine sesleniyoruz; ‘Sevgili Selahattin Demirtaş'ın partisi HDP'dir ve bu partinin Eş Genel Başkanı iken sizler mafya hukukuyla onu zindana attınız. Yetmedi, tahliye kararına rağmen reisinizin talimatıyla ‘karşı hamle’ yaparak tekrar tutuklattınız. Hiç uzatmadan diyoruz ki; Biraz ahlaklı olun, biraz vicdanlı olun ve kendinize başka yalanlar ve senaryolar bulun."

"İktidar salgının kontrolüne girmiştir"

İktidarın koronavirüs salgın sürecini yönetemediğini kaydeden Günay, "Salgın neredeyse toplumu kırıp geçti, iktidar sözcüleri hala çıkıp utanmadan sıkılmadan 'salgın kontrolümüz altında' diyorlar? Yalan söylüyorlar, bu iktidar anlayışı salgını kontrol edebilmiş değil, aksine toplumu salgının pençesine atarak salgının kontrolüne girmiştir" dedi. 

"Her iki gençten ve kadından biri işsizdir"

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik verilerini değerlendiren Günay, AK Parti hükümetinin bir yılda 2 milyon işsiz yarattığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"TÜİK'in açıklamasına göre işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Yandaş TÜİK'in verilerine rağmen Türkiye'de işsizlik bugün yüzde 30 seviyelerindedir. Her dört kişiden biri, her iki gençten ve kadından biri işsizdir. Bu ay itibariyle 2 milyon 134 bin istihdam kaybı var. Bu istihdam kaybı AKP-MHP ittifakının ekonomiyi iflasa götürmesinin sonucudur. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,1, istihdam oranı yüzde 28,2'dir. Sadece bir yılda 2 milyon işsiz yaratan AKP-MHP ittifakı Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük tehdittir."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU