Faslılar, Avrupa'ya göç etmek için kağıt üzerinde evlilik gerçekleştiriyor

Köln'de 2015 yılında düzenlenen Noel kutlamaları sırasında Alman kadınlara yapılan cinsel saldırılar, bazı Faslı gençlerin sınır dışı edilmelerine sebep olmuştu

Yüzlerce Faslı her yıl başta İspanya olmak üzere birço Avrupa ülkesine göç ediyor. (AFP)

Kıyının diğer tarafına geçme hayali, Faslı gençleri para karşılığında Avrupalı ülkelerden birinde ikamet belgesi almak için ‘beyaz evlilik’ yapmaya itiyor. ‘Beyaz evlilik’ ya da "kağıt üzerindeki sahte evlilik" ikinci tarafların, uzlaşılan -Avrupa ülkesine göre miktarı değişen- parayı alması karşılığında, göçmenlerin Avrupa’da oturum izni alması ile sona eriyor.

"Kağıt üzerinde sahte evlilik yapmaktan başka bir çare bulamadım"

Abdulaziz 2014 yılında gayrimeşru yollardan Almanya’ya gitti.  Sığınma talebinin reddedilmesinin ardından ikametgah belgesi alabilmek için kağıt üzerinde sahte bir evlilik yapmak zorunda kalan Faslı genç şunları aktardı:

"Almanya’nın Köln şehrinde, Kuzey Afrikalı gençlerin de karıştığı Alman kadınlara yapılan cinsel saldırıların ardından sığınma talebim reddedildi. Bu yüzden para karşılığında Alman bir kadınla sahte bir evlilik yapmaktan başka bir çare bulamadım."

Köln'de 2015 yılında düzenlenen Noel kutlamaları sırasında Alman kadınlara yapılan cinsel saldırılar, bazı Faslı gençlerin sınır dışı edilmelerine sebep olmuştu.

"Fas’a dönmem zordu"

Fas’tan önce Türkiye’ye göç eden 35 yaşındaki Abdulaziz, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:

"Almanya’ya ulaşmak için hayatımı riske attım, neredeyse boğuluyordum, bu yüzden Fas’a dönmek benim için zordu. Almanya’da Arap uyruklu bir komisyoncuyla temasa geçtim ve kendisi yaklaşık on bin dolar karşılığında Alman bir kadınla ‘beyaz’ evliliği yapmama yardım etti. Bu da oturum izni almamı sağladı."

İngiliz Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olan ve ardından senelerce işsizlik sıkıntısı çeken Abdulaziz "Ülkemde çalışma fırsatı bulamadım. Bu yüzden hayatımı tehlikeye attım ve ailem en yakın zamanda geri ödemem koşuluyla bana borç verdi" dedi.

Kağıt üzerinde evliliğin karşılığı binlerce dolar...

Buna karşılık İspanya’da yaşayan Faslı bir kadın tarafından dolandırılan 31 yaşındaki Abdulvafi, Indepedent Arabia’ya verdiği röportajda şunları aktardı:

"Kağıt üzerinde evlilik yapıp İspanya’ya gitmem karşılığında yaklaşık 7 bin dolarımı aldı. Ancak beni kandırdı ve anlaştığımız şartları yerine getirmeden parayı alıp kaçtı. Kendisini yasal olarak takip de edemiyorum."

Fas’ın batısındaki Kuneytıra  kentinde yaşayan Abdulvafi sözlerinin devamında "Bu yüzden sıkıntı çektim. Çünkü İspanya’ya gidip geri döneceğimi düşünerek kredi çekmiştim" dedi.

Faslı sosyolog Muhammed Zerval konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Beyaz evlilik, gençleri yavaş yavaş tüketen işsizlik cehenneminden kaçmak için başvurulan çarelerden biri. Aslında bu, cehaletin ve bilinmeze yapılan yatırımın bir göstergesi"

Avrupa rüyasının pazarlanışı

Faslı sosyolog Muhammed Zerval, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:

"Bu hileye başvurulmasının sebebi Avrupa’daki Faslı göçmenlerin oradaki yaşamlarını sahte bir gerçeklik üzerinden pazarlamasıdır. Faslı göçmenler, Avrupa’yı bir cennetmiş gibi gösteriyor. Ancak şöyle bir soru ortaya çıkıyor; gerek yabancı kadınlar gerekse yabancı erkekler neden ahlaki, dini ve yasal olarak kabul edilmeyen beyaz evlilik oyununa katılıyor? Gençlerin yabancılara verdikleri meblağ şaşırtıcı derecede yüksek olduğundan dolayı böyle bir evlilik yapılması, gelir getirici bir projeye yatırılabilecek sermayeleri olmasına rağmen kendi ülkeleri Fas’ta sosyal bir mevki kazanamamalarının bir göstergesidir."

"Para karşılığında her şeyi satmaya hazır olmak"

Muhammed Zerval konuya dair ayrıca şu değerlendirmelerde bulndu:

"Beyaz evlilik; değerlerin çöküşünü ve para uğruna her şeyi satmaya hazır olma hissini ortaya çıkarıyor. Bu, iki tarafın maddi çıkar elde etmek için suç ortaklığı yaparak tüm toplumlar tarafından kutsal kabul edilen evlilik müessesesini düzenleyen yasaların ihlal edilmesine yol açıyor. Niyet okumak zor olduğundan ve bu hileye başvuran kişilerin evliliği gerçek gibi göstermek için yasalar ile oynama konusunda oldukça becerikli olmalarından dolayı bu olguyu ortadan kaldırmak zor. Bu olgu, Faslı gençleri eğitmenin tek yolu olan sosyal eğitim kurumları üzerinde tartışma yaratmaya devam ediyor."

İspanya Sivil Muhafızları, ‘beyaz evlilik’ faaliyetleri gerçekleştiren bir Fas-İspanyol şebekesini çökertmeyi başardı.

Madde bağımlılığının etkisi

İki Faslı, İspanya’da söz konusu şebekenin bir üyesi tarafından dolandırıldıktan sonra polise şikayette bulunmuştu. Şikayet üzerine İspanya, İtalya, Fransa ve Belçika’yı da kapsayan geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılıldı. Faslılar tarafından yönetilen ve madde bağımlısı Avrupalı kadınların da dahil edildiği ‘beyaz evlilik’ anlaşmaları yapma konusunda uzmanlaşmış bir şebeke çökertildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.:

https://www.independentarabia.com/node/150341

DAHA FAZLA HABER OKU