Yunanistan, iki büyük yangının çıktığı Moria Kampı'ndaki mülteciler için iki gemi gönderdi

İnsan hakları örgütleri, kapasitesinin üstünde mülteci barındıran kamplarda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle Yunan hükümetini defalarca kınamıştı

Fotoğraf: AFP

Yunanistan, Midilli Adası'nda buunan Moria sığınmacı kampında iki günde çıkan iki yangının ardından ihtiyaçların karşılanması için bölgeye iki gemi gönderdi.

Yaklaşık 12 bin kişinin kaldığı Moria Kampı'nda çıkan yangınların ardından binlerce kişinin barınaksız kalmasının ardından Yunan Göç Bakanlığı harekete geçti.

Yunan Sivil Savunma, ülkeye göç edenlerin başlıca geçiş noktası olan 85 bin nüfuslu Ege adasında olağanüstü hal ilan etti.

Kampta, 4 bini çocuk olmak üzere kapasitesinin dört katı yaklaşık 12 bin 700 sığınmacı bulunuyor.

Yunan Göç Bakanı Notis Metaraçi, "Barınaklarından olan en az 3 bin 500 göçmen var ve bu insanlar için acil durum tedbirleri alıyoruz. Yaklaşık bin kişi Metiline Limanın'da bir gemide ağırlanacak" açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili "derin üzüntüsünü" dile getiren Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von Der Lain, Avrupa Birliği'nin yardım etmeye hazır olduğunu vurguladı. Komisyonun 400 göçmen çocuğu Yunan anakarasına nakledeceği belirtildi.

AB dönme başkanlığına yürüten Almanya ise, üye ülkelerden kamptan göçmen almalarını talep etti. Binlerce kişi, ülkenin çeşitli şehirlerinde yetkililerden yardım istemek için gösteri düzenledi.

Avusturya, Yunanistan'a çadır ve battaniye tedariki için 1 milyon euroluk yardıma hazır olduğunu açıkladı. Fransa ise "dayanışma" çağrısında bulundu.

Mart ayından bu yana Yunanistan'daki göçmen kamplarının etrafında güvenlik önlemleri iki katına çıkarılmış durumda.

Yunan hükümeti, insan hakları örgütlerinin "ayrımcılık" suçlamalarına rağmen kısıtlamaları hala kaldırmazken, ülkede karantina kısıtlamaları mayıs ayı başlarında alınmıştı.

 

İnsan hakları örgütleri, kapasitesinin üstünde mülteci barındıran kamplarda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle Yunan hükümetini defalarca kınamıştı.

Yunan hükümeti, iki yangında ölü ve yaralı kaydedilmediğini, bunun itfaiyeciler ve polisin hızlı müdahalesiyle gerçekleştiğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Moria'daki olaylardan duyduğu üzüntüyü" dile getirerek, yangının geçen haftadan bu yana alınan sağlık tedbirlerine verilen şiddetli tepkilerden kaynaklanabileceğini ve kampta 35 vaka kaydedildiğini kaydetti.

"Eşi görülmemiş insani kriz"

Yangınlar sonrası adada 4 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Yunanistan Göç Politikaları Bakan Vekili Yorgo Kumutsakos, yangının Kovid-19 salgınına karşı uygulanan izolasyon tedbirleri sonrası sığınmacıların çıkardığı karmaşanın ardından çıktığını söyleyerek, "Eşi görülmemiş bir insani krizle karşı karşıyayız." ifadesini kullanmıştı.

Adadaki yangından etkilenen 408 refakatsiz sığınmacı çocuk, uçaklarla Yunanistan ana karasına nakledilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, nisan ayında yaptığı açıklamada, kapasitesinin 4 katı sığınmacıyı barındıran Moria kampının Kovid-19 salgınına karşı hazırlıksız olduğuna dikkati çekerek Yunan hükümetini gerekli önlemleri almadığı için eleştirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU