İklim değişikliği aptallaştırıyor

Yükselen karbondioksit seviyeleri, küresel iş gücünün konsantrasyonunu ve karar almasını etkileyebilir

Atmosferdeki CO2 miktarı bu yıl başında rekor seviyeye ulaştı / Fotoğraf: The Independent 

Adam Forrest - The Independent 

Yükselen karbondioksit (CO2) emisyonlarının dünya çapındaki çalışanların beyin gücünde düşüşe neden olabileceğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Londra Üniversitesi Akademisi akademisyenleri tarafından yürütülen çalışma, atmosferdeki yüksek sera gazı miktarının bellek, konsantrasyon ve karar verme yeteneklerimizi etkileyebileceğini ileri sürdü.

Düzgün havalandırılmayan işyerlerinde artan CO2’nin, çalışanların halsizleşmesine ve görevleri daha az başarıyla yerine getirebilmelerine neden olduğu biliniyor.

Araştırmacılara göre, iklim değişikliği zihinsel bozulmayı önümüzdeki yıllarda çok daha yaygın bir sorun haline getirebilir.

Bulguların, “insanlarda bilişsel performansın artan CO2 seviyeleriyle azaldığını” gösterdiğini söyleyen araştırmacılar şu ifadeleri kullandı:

“21. yüzyılın sonuna kadar atmosferdeki CO2 yoğunluğunun artma olasılığı göz önüne alındığında, insan kaynaklı CO2 emisyonlarının bilişsel performans üzerindeki doğrudan etkileri kaçınılmaz olabilir."

Bulguları Building Service Engineering adlı bilimsel yayında yer alan Londra Üniversitesi Akademisi Enerji Enstitüsü araştırmacıları, etkinin en aza indirilmesi girişimlerinin, binalar ve ulaşım sistemlerindeki havalandırma sistemlerinin tasarlanma şeklini değiştirebileceğini söyledi.

Artan CO2 ve insan bilişsel performansı üzerine yapılan araştırmaların henüz başlangıç aşamasında olduğunu açıklayan ekip, potansiyel sorunun “küresel doğası” gereği daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018 başlarında Yale Halk Sağlığı Fakültesi tarafından yapılan bir çalışma, hava kirliliğinin zeka seviyelerinde düşüşe neden olduğunu ileri sürmüştü.

Sonuçların Çin'deki nitrojen dioksit ve kükürt dioksit testlerine dayanmasına rağmen, araştırmacılar hava kirliliği ile bilişsel yetenekler arasındaki bağlantının küresel etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştu.

Yale Halk Sağlığı Fakültesi’nden bilim insanı Xi Chen, “Kirli hava herkesin eğitim seviyelerini bir yıl kadar azaltmasına neden olabilir, bu çok büyük bir oran” dedi.

Mayıs 2018'de, atmosferdeki ortalama aylık CO2 seviyesi, kaydedilen tarihteki en yüksek seviyesine ulaşarak ilk kez milyonda 410 partikülü (ppm) aştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Büyükkaya

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU