Avrupa Birliği'nden koronavirüs aşısı anlaşması: Alman BioNTech'e 200 milyon dozluk sipariş verildi

Avrupa Birliği, yeni tip koronavirüse karşı ilaç firması BioNTech-Pfizer'in geliştirdiği potansiyel aşıdan 200 milyon doz alım için anlaşma sağlandığını açıkladı. Meksika'da Rusya'yla 32 milyon doz alımı için anlaştı

AB'den Kovid-19 aşısı alımı anlaşması / Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs (Kovid-19) aşısının alımına yönelik istikşafi görüşmelerin tamamlandığını açıkladı.

Açıklamada, geliştirilen aşının koronavirüse karşı güvenli ve etkili olduğunun kanıtlanmasının ardından AB üyesi ülkeler adına 200 milyon doz alınacağı, ayrıca yapılacak sözleşmede 100 milyon doz ilave aşı alım seçeneğinin de yer alacağı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'nin şimdiye kadar Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac, Moderna firmaları ile de benzer aşı alım görüşmelerini tamamladığı belirtilen açıklamada, AstraZeneca firmasıyla ise sözleşme imzaladığı kaydedildi.

Meksika, Rusya'dan 32 milyon doz Sputnik V aşısı satın alacak

Öte yandan Rusya’da Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V isim koronavirüs aşısının finansörü olan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDİF), ilaç şirketi Landsteiner Scientific ile Meksika’ya 32 milyon doz Rus aşısı tedarik edilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Meksika'nın devlet kurumları tarafından onaylanması hâlinde ülkeye Rus aşılarının teslimatının kasım ayında başlayabileceği kaydediliyor.

Anlaşmaya göre Landsteiner Scientific şirketi, RDİF'in partneri olarak Sputnik V aşısının Meksika'daki dağıtıcısı olacak.

RDİF, Sputnik V aşısının ihracatına dair ilk anlaşmasını Kazakistan ile ağustosta imzalamıştı. Anlaşmaya göre Kazakistan Rusya'dan 2 milyon doz aşı satın alacak, daha sonra bu miktarı 5 milyon doza kadar artırabilecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU