Okulların açılışı yaklaştı, bilgisayar talebindeki artış yüzde 100’e ulaştı

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, okulların ilk etapta online eğitim verecek olması nedeniyle notebook satışlarında yüzde 100, tablet satışlarında yüzde 65 seviyelerinde büyüme yakalandığını söyledi

Fotoğraf: Unsplash.com/@thomascpark

Hem üretimi hem tüketimi durduran koronavirüs salgını nedeniyle perakende pazarında birçok sektör ayakta kalma savaşı verirken, 21 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesi  bilgi teknolojileri ürünlerinde satış rekorları kırılıyor. 

Growth From Knowledge (GFK) Türkiye Pazar Araştırma Şirketi verilerine göre, mart ve nisan aylarında pandemi etkisiyle teknoloji pazarında daralma görülse de, geçen yılın aynı dönemine oranla ilk 6 ayda yüzde 17 oranında büyüme ile 34 milyar lira seviyesinde ciro gerçekleştirildi. 

Evden online eğitim, uzaktan çalışma nedeniyle notebook ve tablet ürünlere olan talep büyümeyi tetiklerken, diğer ürün guruplarının yer aldığı bilgi teknolojileri kategorisinde ise, geçen yıl aynı dönemin ilk 6 ayında yüzde 76 büyüme yakalandı. 

Dünya Gazetesi’nden Ömer Gören’e konuşan Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, özellikle okula dönüş hareketliliğinin ağustosun ikinci haftası itibarıyla başladığına işaret etti. 

Okulların ilk etapta online eğitim verecek olmasının en çok notebook ve tablet ürünlerine talebi artırdığını söyleyen Gürcan, “Pazarda geçen yıl ağustos ayına göre notebook satışlarında yüzde 100, tablet satışlarında yüzde 65 seviyelerinde büyüme yakalandı” dedi ve ekledi:
 

Okula dönüş kampanyaları ile akıllı telefon ve giyilebilir ürün satışları da hareketlendi. Ayrıca, modem, web cam, hard disk, mouse, klavye, kulaklık ve kablo adaptörlerinde son haftalarda satışların arttığını görürken, eylülde de bu ürünlere yönelik talebin sürmesini bekliyoruz. 


Son dört yılın rekoru kırıldı

Haziran ayına kadar bekleyen talebin yaz aylarında yüksek satış rakamı ile kendini gösterdiğini söyleyen MediaMarkt Türkiye Satın Almadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Faruk Kocabaş ise Eylül ayı içinde daha da pik yapacağını öngörüyoruz” dedi. 

Tüm dünyada dijital döneme geçildiğini bildiren Kocabaş, “Evde kalınan sürenin uzamasıyla bunun daha soluklu bir yol olduğu anlaşıldı ve insanlar konforunu da gözetmeye başladı. Bilgisayar başında geçirilen sürelerin artmasıyla birlikte küçük ekran kullananlarda miyop vakaları fazlalaşırken klavye, kulaklık gibi ürünlere olan talep arttı. Mağazaların açıldığı hafta teknolojik ürün satan tüm marketler bazında notebook satışlarında son dört yılın rekoru kırıldı. 19 bin adet cihaz satışı görülürken, aynı hafta 18 bin adet tablet satıldı” şeklinde konuştu.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU