Erol Mütercimler imam hatiplerle ilgili sözlerine açıklık getirdi: Toplumun bir kısmındaki yanlış algıdan bahsettim

Katıldığı televizyon programındaki sözlerine ilişkin Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Mütercimler, "Sözlerim bağlamından koparıldı. Ben imam hatiplere asla hakaret etmedim" dedi

Fotoğraf: Twitter

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yazar Dr. Erol Mütercimler, Haber Global TV'de katıldığı programda imam hatip okulları için söylediği sözlere açıklık getirdi.

Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Mütercimler, sözlerinin bağlamından kopartıldığını ifade etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun inceleme başlatması ve İmam Hatip Derneği'nin (ÖNDER) hukuki süreç başlatacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin yorumda bulunan Mütercimler, "Bu gayet normal. Kullandığım kelimelere o şekilde bakılırsa benim hakkımda yapılan açıklamalar gayet doğal" dedi.

İmam hatipler için kullandığı sözlere doğrudan odaklanılmaması gerektiğini ve programın öncesinin olduğunu vurgulayan Mütercimler şunları kaydetti:

Katıldığımız program 4 saatlik bir programdı. Tarikatları ve tarihsel süreçleri konuşuyorduk. Müfid Yüksel Bey, Türkiye'de bu konuda uzman isimlerden biridir. Tarikatlarda bu tarz olayların neden ortaya çıktığını konuşuyorduk. Müfid Bey de tarikatlarda bu gibi olayların çıktığı için tüm tarikatlar ve cemaatler zan altında bırakılmaması, kurumların yıpratılmaması gerektiğini söyledi. Bu konularda toplumdaki bazı algıların kırılması gerektiğini ifade ettik. Müfid Bey, yabancı okulların bir misyoner okulu olduğunu ve bunlara çok değer verildiğini ifade etti.  Aynı değerin imam hatip okulları için de verilmesi gerektiğini vurguladı. Hatta bu yüzden Kur'an kurslarının kentlerden kırsala kaydığını ve bu yüzden bunların yaşandığını ifade etti. O yabancı okullar için bu sözleri söylerken ben de onu desteklemek için bu sözleri kullandım. Ama bu sözler kendi düşüncem olarak algılandı. Ben toplumun bazı kısmında ‘imam hatipler sapıktır' gibi yanlış bir algı olduğunu ifade etmek için o sözleri kullandım.

"İmam hatipli öğrencilerim var, onlara nasıl karşı olurum"

Sözlerinin bağlamından koparıldığını ve toplumun bir kısmındaki yanlış bir düşünceyi aktarmak için söz konusu cümleyi kurduğunu vurgulayan Mütercimler, "Ben 40 küsür yıllık hocayım. Çok sayıda öğrencim oldu. Aralarında imam hatip mezunu öğrencilerim de var. Hatta beni bu olaydan sonra aradılar ve konuştuk. Ben kaç programda imam hatipleri savundum. Şimdi onlara nasıl karşı olurum" dedi.

İmam hatiplerin bir Cumhuriyet projesi olduğunu da dile getiren Mütercimler, "Her zaman bu okullara sahip çıkılması gerektiğini söyledim" diye konuştu.

"Bu ülkenin Cumhurbaşkanı da imam hatipli"

Mütercimler, programın tamamının hatta söz konusu sözlerin öncesinin de izlenmesi gerektiğini belirterek, "Oradaki konuklar da imam hatipli. Müfid Bey imam hatipli. Ben orada imam hatipleri kötülesem onlar tepki gösterirdi. Hatta programın moderatörü müdahale ederdi" ifadelerini kullandı.

Mütercimler ayrıca, "Bu ülkenin Cumhurbaşkanı da imam hatipli. Ben böyle hakaret içeren, rencide edici bir cümle kullanır mıyım? Aklımın ucundan bile geçmez" dedi.

Programdaki o sahnenin Müfid Yüksel ile bir tartışma yaşanmış gibi yansıtıldığını belirten Mütercimler, "Müfid Bey ile bir tartışma yaşamadık. Zaten o sözlerim iddia edildiği gibi olsaydı Müfid Bey bana itiraz ederdi" ifadelerini kullandı.

Mütercimler, konuyla ilgili de bir açıklama yapacağını kaydetti

Ne olmuştu?

Haber Global TV'de yayınlanan bir programa katılan Erol Mütercimler, Müfid Yüksel'in "Saint Joseph, Saint Michel, Saint Benol kimlerin kurduğu okullar? Bizim papazların kurduğu okullar" sözleri sonrası, "Ama sonuca bakın, o imam hatipten mezun olanlar bakın karşımıza ne olarak çıkıyor, sahtekar, cinsi sapık, ahlaksız" ifadelerini kullanmıştı.

Mütercimler'in bu sözleri üzerine RTÜK inceleme başlatacağını, ÖNDER de mahkemeye başvuracağını açıklamıştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU