ABD'li iktisat uzmanı 4 yaşındaki oğlundan öğrendiği 5 hayat dersini sıraladı

Davranışsal iktisat uzmanı Morgan Housel ebeveyn olduktan sonra yaptığı gözlemleri paylaştı

Housel aynı zamanda kısa süre yayımlanacak “Paranın Psikolojisi: Zenginlik, Açgözlülük ve Mutluluk Üzerine Zamansız Dersler" adlı bir kitabın da yazarı (Reuters)

İnsan davranışlarının finansal alanlardaki etkisini ölçmeye çalışan bir bilim dalı olan "davranışsal iktisat" alanında uzman Morgan Housel, küçük oğlundan dindiği yaşam derslerini CNBC'ye yazdı.

Geçmişte The Wall Street Journal ve The Motley Fool gibi yayımlarda köşe yazıları yazan Housel, 2015'te doğan oğlunun kendisine öğrettiği başlıca 5 yaşam dersini şu şekilde sıraladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1. Erkenden iletişim kurun

Oğlum bir yaşındayken henüz konuşmuyordu. Ancak karşılaştığım birçok yöneticiden daha etkili iletişim kuruyordu. Bir yaşındakiler lafı dolandırmazlar, eğer bir şey istiyorlarsa bunu hemen yüksek sesle size söylerler. Mutsuzlarsa bunu bilmenize izin verirler. Bir şeyden sıkıldıklarında o işi yapmayı bırakır ve uzaklaşırlar.

Birçok yetişkinin diğeri ona "Keşke bana o anda nasıl hissettiğini söyleseydin" cümlesini kurmasından önce günlerce hatta aylarca oyalandığını fark etmişsinizdir.

Bebeklerin bu tarz şeylere tahammülü yoktur. Onların hemen konuya girme yeteneği zamanınızın boşa harcanmamasını sağlar.

2. Düşük beklentiler mutluluğunuzu artırır

Mutluluk parayla doğru orantılı değildir çünkü gelirleriyle birlikte kişilerin beklentileri de yükselir. Benzer bir durumda yaşlanmayla da alakalıdır. Bir yaşındakiler dış dünyayı çok fazla deneyimlemedikleri için beklentileri düşüktür. Bu da günün çoğu vaktini mutlu şekilde geçirmelerine neden olur.

Örneğin tavandaki pervaneyi çalıştırmak oğluma sıradan bir yetişkinin büyük ihtimalle yılda bir kez deneyimlediği düzeyde mutluluk veriyor.

Bunu nasıl kıskanmazsınız? Beklentilerinizi çok düşük tuttuğunuzda her şey harikadır.

3. Arkanızda bırakın ve devam edin

Herhangi bir şey bir çocuğu üzebilir ancak toparlanıp yollarına devam etmeleri şaşırtıcı derecede hızldır. Diğer taraftan yetişkinler bir konuya yıllarca takılı kalır ve sıklıkla kendi özgüvensizlikleri nedeniyle bir şey yapmazlar. Bir yaşındakiler kin gütmez. Affeder ve unuturlar.

Geçmiş arkamızdadır. Gerçekten önemli olan önümüzdeki zamandır. Bunu yetişkinler neden anlamıyor? 

4. Her şeyi merak edin

Bebekler öğrenme makineleridir. Bir haftada ilerleme gösterebilecekleri bilişsel süreçleri inanılmazdır. Bunun arkasındaki biyolojik sebebi anlayamasam da buna her şey hakkındaki merak yetenekleri yardımcı olmakta. Çocuklar geçmiş deneyimlerin engellemesi olmadığından düşünebilecekleri yeni fikirlerin herhangi bir bileşimini denemeye isteklidir.

Bu ne işe yarar? Bunu açarsam ne olur? Bu kapı nereye çıkıyor? Bu yaprak nasıl hissetirir? Günün büyük kısmını daha önce hiç yapmadıkları şeyleri denemekle geçirirler. Yaşamları büyük bir deneydir. 

Yetişkinler bunu yapmaz. Çünkü işlerin nasıl gelişebileceğine ilişkin önyargılı düşünceleri vardır. O yüzden bildiklerine güvenirler.

5. Kimse izlemiyormuş gibi davranın

Çocuklar tüm günü deney yaparak ya da yeni bir şey deneyerek geçirebilirler çünkü utanmaya karşı dayanıklıdırlar.

Ne kadar utanç verici gözüktüklerine, sizin onları yargılayıp yargılamadığınıza ve başarısızlığa aldırmazlar.

Oğlumun pantolonsuz şekilde yüzüstü düştüğüne bin kişi şahit olsa da o bundan çekinmez.

Bunda bir avantaj görmeyebilirsiniz ancak bir öğrenme makinesi olmak istiyorsanız aptal gibi gözükmekten çekinmemeniz gerekir. Bebekler bunu yapıyor, keşke yetişkinler de bunu anlasa.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU