Doğu Akdeniz'de KKTC ile gerçekleştirilen "Akdeniz Fırtınası" tatbikatı başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Akdeniz'in barış denizi olmasının teminatı olan kahraman askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Doğu Akdeniz'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Komutanlığı ile gerçekleştirdiği "Akdeniz Fırtınası" tatbikatı bugün başladı.

Tatbikatın başladığını Twitter hesabından duyuran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Doğu Akdeniz‘de diplomatik çözüm yollarıyla birlikte Ülkemizin ve KKTC'nin güvenlik öncelikleri vazgeçilmezimizdir" dedi.

Oktay, açıklamasında "Türkiyeyi Antalya Körfezi’ne sıkıştırmaya, Kıbrıs Türk’ünü yok saymaya çalışanlara karşı çelikten irademizin temsili ve Akdeniz'in barış denizi olmasının teminatı olan kahraman askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının katılımıyla gerçekleşecek tatbikat; hava hücum, muharebe arama kurtarma harekâtı ve eş zamanlı tabur görev kuvveti tatbikatları şeklinde birleşik, müşterek ve fiilî olarak icra ediliyor.

MSB: Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı başarıyla devam ediyor

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, her yıl planlı olarak icra edilen Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı'nın, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin katılımıyla devam ettiği belirtildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde icra edilen tatbikatın 10 Eylül 2020'ye kadar süreceği aktarılan açıklamada, tatbikatta, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı arasında karşılıklı eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliğin geliştirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Açıklamada, tatbikatın, Türkiye'den hava, deniz ve kara havacılık unsurlarının da katılımıyla hava hücum, muharebe arama kurtarma harekatı tatbikatının ve eş zamanlı tabur görev kuvveti tatbikatları şeklinde, birleşik, müşterek ve fiili olarak icra edildiği kaydedildi. 

Türkiye'nin yerli ve milli olarak geliştirdiği silah sistemleri ve mühimmatların kullanıldığı tatbikatın planlandığı gibi başarıyla devam ettiği bilgisi verildi.

Kıbrıs'ın ilk havacı şehidi: Cengiz Topel

Tatbikata adını veren Cengiz Topel, Kıbrıs'ın ilk havacı şehidiydi. Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta düzenlediği uyarı uçuşunda uçağı düşürülen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Peristeronori isimli Rum köyü yakınlarına indi, ancak Kıbrıs Rum kesimi güçlerince esir alındı.

Esir düşen Topel'in uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldürüldü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU