Neden bir 'popüler kültür koçuna' beni Game of Thrones’u izlemekten alıkoysun diye ödeme yapayım? Onun yerine, paramı diziyi izlemeye yatırırım

Robyn Wilder The Independent için yazdı

Partiye katılmadan önce Game of Thrones teorilerini ezberleme zamanı / Fotoğraf: The Independent

Sen önemli şeylerle uğraşan meşgul bir insansın. Vaktini, zihin boşluğunu önemsiz şeylerle doldurmaya harcamazsın. Bu bir internet tasarımcısının neden moda-öncüsü-iş-kıyafetleri dolabını düzenlemeyi seçtiğinin ve neden yemek yaparak zaman geçirmek yerine, günde 3 kez yarım litre kireçli kreatin içtiğinin gerekçesidir.  

Kesinlikle zaman ayıramayacağınız bir şey varsa o da eğlencedir.

Böylece bulunduğunuz bir sonraki partide (belki sosyal ağ kuruyorsunuzdur ya da arkadaş bulmaya çalışıyorsunuzdur) biri size en sevdiğiniz Game of Thrones teorisini sorarsa, kendinizi paniklemiş halde bulabilirsiniz.

Fakat, öyle olmak zorunda değil. Güven verici sesi dinlemek için basitçe kulaklığınıza dokunun ve size söylenen tanıdık olmayan kelimeleri tekrar edin: Tyrion Lannister aslında bir Targaryen.

İşte. Şimdi herkes sizin yürüyen boş bir sosyopat yerine çok yönlü bir insan olduğunuzu düşüyor.

Sorun değil. Delirmedim de Black Mirror üzerine bir hayran kurgusu yazmaya başlamadım da. Olanı söyleyeyim: Popüler kültür tüketmek için fazla meşgul insanlarla; spor, film, TV ve müzik hakkındaki fikirlerini kiralayacak insanları bir araya getirecek yeni bir servis başladı. Onlara “popüler kültür koçları” deniyor.

Yardım hizmeti başlatan Bark.com platformunun kurucularından Kai Feller:

“Game of Thrones kontrolü 2 günde ele geçirebilir ve yakalamak için 17 saat vardır” diye belirtiyor. “Tüketmek için çok fazla medyanın olması, yalnızca hepsini yakalamak için değil fakat aynı zamanda bir fikrinin olduğunu göstermek için de neredeyse bunaltıcı hissettirebiliyor. Sonuçta günde yalnızca 24 saat var. Yeni servisin, sosyalleşmenin ve her zaman konuşacak birini bulma ihtiyacının getirdiği kaygıların bir kısmını azaltabileceğini umuyoruz.”  

Peki, ben biraz çıldırmış olabilirim, fakat bu açıkça absürt değil mi? Ve bunu, yeni sezonun açılışını izleyebilmek için saati 03.00’e kurmayı gerçekten düşünen, zamanı kıt, çalışan bir anne olarak söylüyorum. “Popüler kültür koçu” fikrine pek çok gerekçeden ötürü karşıyım.

1. Eğlenmek için neden çok meşgul olasın?

Bu servis ve sanki sosyal kazanç için işaretli yerleri akılda tutmak deneyimin kendisine eş değermiş ya da ondan daha iyiymişçesine, 3 binin üzerinde kitap hakkında size “ana fikirleri verme” vaadinde bulunan Blinkist uygulaması hakkında derinden şüphe duyuyorum.

Popüler kültür eğlenmek için tüketilir, ki zaten bu yüzden popülerdir. Demek istediğim, kısa bir süre için sizi farklı bir aktivite yapmaktan alıkoyan şey ne? Sadece ileri geri hareket ederek, bıçaklarınızı keskinleştirmek mi? “Oyun oynamadan yapılan bütün iş Jack’i sıkıcı bir çocuk yapar” diye ekleyecektim fakat bu popüler kültüre bir gönderme olduğundan yapmıyorum.

2. Fikirleri taklit etmek “sosyalleşmenin getirdiği kaygıları” çözmeyecek

Sosyal kaygı denilen, sosyalleşmekle ilgili kaygılarım var ve insanların kendi ilgilerine dahil olmanın herhangi bir sosyal meseleyi çözmek için işe yaramayan bir yol olduğunu öğrendim. Örnek vermek gerekirse, Queer Eye’i hiç izlememişsen ve programın hastası biriyle konuşuyorsan, ona programı neden bu kadar çekici bulduklarını sor. Bam! Büyüleyici bir şekilde ortaya çıkan en duygusal makyajlara hapsoldun; nasıl olur da herkes Bobby Berk yerine, Jonathan Van Ness’in programın yıldızı olduğunu düşünür. Ve kendini programı yeteri kadar izlemek için gücenmiş bir şekilde bulabilirsin.

3. Bir hayranı kandıramazsın

Hayranlar, bölüm başlıkları ve günleri ve saatlerinden, spor başarılarındaki 2. en önemli olaya kadar olanları bazen kalpten bilirler. Gerçekten bir Spurs hayranıyla 30 dakika konuştuktan sonra kendine güvenebileceğini ve ofsayt kuralları hakkında bir konuşmada blöf yapabileceğini mi düşünüyorsun? Açıkçası, futbol sevmediğimden burada da seviyormuş gibi yapmıyorum.

Koltukların uzmanlarla dolu olduğu bir odada bilgisizliğinizin ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksek ve bir şeyler bilmenin, bilmemekten daha fazla kaygı yaratacağını düşünüyorum. Ufacık bir yanlış yapmak dahi bütün bir sahteliğinizi raydan çıkarabilir ve bu noktada insanlar yalnızca ne işler karıştırdığınızı merak etmez, aynı zamanda bir oda dolusu hayrandan düşman yaratmış olursunuz.

4. Bütünlük tamamıyla gereksiz

Bark.com’a göre, pop kültür koçluğu seansı yaklaşık bir saat sürüyor ve birkaçı için aynı anda rezervasyon yapabiliyorsunuz. Peki başka neyin bir saat sürdüğünü ve peş peşe eğlenceli olabildiğini biliyor musunuz? Game of Thrones. Bir parti veya randevu için ne kadar uzağa gideceğinize bağlı olarak, makul bir şekilde bir bölüm izleyebilir ve kimin düşüncelerinizi çaldığını dikkatlice inceleyebilirsiniz. Bu bir şekilde hepimizin yaptığı şey değil mi zaten?

Bakın işte sizin için çözdüm. Her zamanki adrese 45 dolar (yaklaşık 265 tl) gönderin, lütfen.    

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU