Türk yatırımcının kurucusu olduğu şirket, TikTok’u satın almaya talip

Çin merkezli ByteDance’e ait sosyal medya uygulaması TikTok'un ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan operasyonları için, Türk yatırımcı Dalınç Arıburnu’nun kurucu ortağı olduğu Londra merkezli şirket Centricus da devreye girdi

Fotoğraf: Unsplash.com/@amandavickcreative

Türk yatırımcı Dalınç Arıburnu’nun kurucu ortağı olduğu, Londra merkezli varlık yönetimi firması Centricus, TikTok’un ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan operasyonlarını 20 milyar dolara satın almak istiyor. 

Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre ABD merkezli video ve müzik tabanlı sosyal medya uygulaması Triller ile birlikte yapılan teklifin 10 milyar doları nakit ve 10 milyar doları kâr ortaklığı şeklinde olacak. 

Böylelikle Centricus - Triller, yazılım devleri Microsoft, Oracle ile dünyanın en büyük perakende şirketi Walmart’tan sonra TikTok için dördüncü teklif veren oldu. 

100 milyar dolar ile Vision Fund'un kuruculuğunu yaptı

Dalınç Arıburnu'nun kurduğu Centricus’un aralarında Katar Kraliyet Ailesi ve Japon Softbank’ın da olduğu küresel yatırımcıları bulunuyor. 
 

Dalınç Arıburnu AA
Centricus kurucu ortağı Dalınç Arıburnu/ Fotoğraf: AA


Centricus, Global Yatırım Holding’te yüzde 31,2’lik hisse ile stratejik yatırımcı olurken, Arıburnu da yönetim kurulunda yer alıyor.

Bankers Trust, Deutsche Bank ve Goldman Sachs’ta yatırım yöneticiliği pozisyonlarında çalışan Dalınç Arıburnu, 2016’da Centricus’u kurdu. 

Arıburnu, Ekim 2016’da Softbank adına finans tarihinde tek seferde toplanan en büyük kaynak 100 milyar dolar ile Vision Fund’un kuruculuğunu da yaptı.

Ne olmuştu? 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret ve teknoloji kavgasının son örneği Pekin merkezli ByteDance’in geliştirdiği sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD’de yasakalanacağı tartışmalarıydı. 

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada TikTok'un ABD kolunun herhangi bir şirkete satışının gerçekleşmemesi durumunda uygulamanın 15 Eylül'de yasaklanacağını duyurmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir gün sonra yeni bir açıklama yapan Microsoft, CEO Satya Nadella'nın, Trump ile görüştüğünü duyurmuştu. 

Trump ve Nadella'nın görüşmesinin ardından şirketin, TikTok'un ABD kolunu satın almaya yönelik araştırmalara başladığı bildirilen açıklamada, "Microsoft, Başkanın endişelerinin ele alınmasının önemine değer veriyor" ifadesi kullanılmıştı.  

7 Ağustos'ta da ABD'li kişi veya kuruluşların, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik iki kararname imzalamıştı.

14 Ağustos'ta ise TikTok’un sahibi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayımlandı. 

CNBC’nin 18 Ağustos tarihli haberine göre Oracle da tüm dünyada 800 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamasına talip olduğunu açıklamıştı. 

Ağustos ayının sonunda merkezi ABD’nin Arkansas eyaletinde bulunan Walmart, TikTok’un satın alınması konusunda Microsoft ile işbirliği yapacaklarını CNBC’ye doğrulamıştı. 


Independent Türkçe, Bloomberg, AA

DAHA FAZLA HABER OKU