Salgınla mücadelede önde gelen vakfın başkanı uyardı: Koronavirüs aşılarının çoğunu zengin ülkeler alabilir

Hatchett, "ABD, bütün yatırımları başarılı olursa ihtiyacının çok üzerinde aşıya sahip olacak" diye konuştu

Richard Hatchett, ilk Kovid-19 aşılarını zengin ülkelerin kendileri için ayırmaya çalışmasından endişeleniyor (AFP)

Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu (CEPI) Başkanı Richard Hatchett, koronavirüs aşılarının çoğunu zengin ülkelerin almasından endişelendiğini söyledi.

Hatchett’in görevi Kovid-19’a karşı üretilecek aşıların dünya çapında adil paylaşılmasını sağlamak. Ancak ABD, Avrupa ve diğer zengin ülkeler ilk dozları şimdiden kendilerine ayırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin aktardığına göre ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler, aşıların klinik denemeleri henüz tamamlanmadan en az 3,1 milyar doz sipariş verdi.

Bu yolu açan kişiyse ABD başkanı Donald Trump oldu. Trump yönetimi, 330 milyonluk nüfus için, 6 aşı üreticisiyle 800 milyon dozu garanti eden sözleşmeler imzaladı.

"ABD, bütün yatırımları başarılı olursa ihtiyacının çok üzerinde aşıya sahip olacak" diyen Hatchett, Washington'ı küresel bir lider gibi davranmaya ve dozlarını diğer ülkelerle paylaşmaya çağırdı.

Küresel liderleri ikna etmeliyiz. Başlangıçta sınırlı miktarlarda aşı mevcut olacak. Bunun küresel olarak paylaşılması gerekiyor. Mevcut tüm aşıları sadece bir avuç ülke almamalı.

Zengin ülkelerin H1N1 gribinin ilk aşılarını almayı başardığı 2009’daki olayların yinelenmesinden kaçınmak gerektiğini söyleyen Hatchett, "Bu konuda endişeliyim” ifadelerini kullandı.

Hatchett’in aktardığına göre şu anda geliştirilmekte olan aşıların gerçekten işe yarayacağını kimse garanti edemiyor. Bu nedenle CEPI, aşı araştırmalarının devam etmesi için 2,1 milyar dolar toplamaya çalışıyor.
 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU