İYİ Partili Özdağ: AKP hükümeti Libya’da Türkiye’den 2 bin kilometre uzaklıkta bir Arap iç savaşına müdahil olmuştur

Özdağ, Serrac hükümetinin İçişleri Bakanı Fehmi Başağa’yı görevden almasının Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikası için risk oluşturduğunu iddia etti

Ümit Özdağ / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

"Doğu Akdeniz politikası için risk oluşturabilir"

Türkiye'nin Libya politikasını eleştiren Özdağ, Libya'nın "dış politikamızda bir risk alanı" olduğunu söyledi. Özdağ, eleştirelierini şöyle sıraladı: 

AKP Hükümeti Libya’da Türkiye’den 2000 kilometre uzaklıkta bir Arap iç savaşına müdahil olmuştur. Böyle bir operasyon olağanüstü riskleri beraberinde getirmektedir. Türkiye’ye çok uzak, deniz aşırı lojistik gerektiren bir operasyon alanıdır. Libya, Türkiye açısından bir çok bilinmezlik içermektedir. Buna rağmen Türkiye’nin ilk müdahalesi BM tarafından tanınan hükümetin isyancı Hafter güçleri tarafından devrilmesini engellemiştir. Libya fiilen ikiye bölünmüş durumdadır. Ancak durumu Türkiye açısından olduğundan da riskli hale getiren gelişme, Türkiye’nin desteklediği Serrac hükümetinin içinde yaşanan bölünmedir. Sarrac, İçişleri Bakanı Fehmi Başağa’yı görevden almıştır. Türkiye’nin desteklediği taraf içinde ortaya çıkan ve iç savaş içinde iç savaş konumuna gelebilecek bu gelişme ortaya Libya’daki Türk askeri varlığı için olduğu gibi Türkiye’nin bütün bir Doğu Akdeniz politikası için büyük bir risk çıkarabilecek potansiyele sahiptir. 

"Mücadelenin sona erdirilebilmesi için sosyal tabanını tamamen yitirmesi gerekiyor"

IŞİD emirini yakalayan emniyet güçlerini tebrik eden Özdağ, örgütün Türkiye için hala bir tehdit olduğunu savundu:

DEAŞ 2019’da da Türkiye vilayeti programını ilan ederek Türkiye’ye yönelik yeni saldırılarını başlatmak istemiştir. İstihbarat ve emniyet güçlerimizin sürekli operasyonlarla DEAŞ’ı baskı altına aldığını biliyoruz bu baskılar sonucunda Sözde Türkiye emiri yakalanmış bulunuyor İstihbaratçılarımızı ve emniyet güçlerimizi tebrik ediyorum. Unutulmamalı ki, DEAŞ ile mücadelenin sona erdirilebilmesi için sosyal tabanını tamamen yitirmesi gerekiyor. DEAŞ terörünün sosyal tabanını da Türkiye’deki Suriyeliler oluşturuyor. Türkiye’nin güvenliği tehdit altındadır.

 

"Türkiye, Beşar Esad ile görüşmeleri başlatmalıdır"

Suriye politikasını da eleştiren Özdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Beşar Esad'la uzlaşmama politikasının PKK-YPG'nin güç kazanmasına neden olduğunu savundu. Özdağ, "Türkiye, karşısındaki ittifakı kırmaya Beşar Esad ile görüşmeleri başlatarak başlamalıdır. Mısır’ın Türkiye karşıtı ittifaka dahil olmasının nedeni AKP’nin Müslüman Kardeşleri desteklemesidir. Müslüman Kardeşler Sisi rejimine karşı politik mücadelelerinin karargahını İstanbul’a kurmuşlardır. Müslüman Kardeşlerin Türkiye’deki Sisi rejimini hedef alan faaliyetleri Mısır’ı her türlü Türkiye karşıtı ittifaka dahil olmasına neden olmaktadır" dedi.

Beşşar  Esad'la görüşmelerin başlamasının İdlib üzerinde de olumlu etki yapacağını savunan Ümit Özdağ, "İzlenen siyasal ümmetçi Müslüman Kardeşler merkezli politika, Türkiye'nin önceliklerini yanlış belirlemesine yol açmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU