Bir Paskalya ritüeli: Günahlarının affı için kendilerini çarmıha geren Filipinli Katolikler

Katoli Kilisenin karşı çıktığı ritüel yıllardır devam ediyor

Filipinler'de yaşayan Katoliklerden bazıları Paskalya öncesi Kutsal Cuma gününde çarmıha gerilerek Tanrı'dan af diliyor / Fotoğraf: The Independent 

Katolik Filipinliler Paskalya habercisi Kutsal Cuma gününde kendilerini tahta çarmıhlara gererek günahlarının affı için yalvarıyor.

Başlarına ince ağaç dalından yapılma taçlar geçiren ve Kutsal Cuma gününde tövbekar olmak için kendini çarmıha geren 4 erkek ve bir kadına Romalı komutanlar gibi giyinen San Petro Cutud köylüleri eşlik etti.

Köydeki kutlamalar kapsamında diğer Hristiyanlar arasında kendilerini kırbaçlatanlar da oldu. Bir grup da İsa peygamberin çarmıha gerilişini canlandırdı. Benzer görüntülere Filipinler’in kuzeyindeki başka bölgelerde de rastlandı.

Turistlerin de içinde olduğu binlerce insan bu ritüeli izledi. 

Ziyaretçilerden Magdalena Tyburcy, “Polonya’dan geldik. Orası da Katolik bir ülke ama böyle bir ritüel yok orda. Bizdeki kutlamalar çok daha huzurlu ve sessiz geçiyor” şeklinde konuştu.

İsa peygamberin çarmıha gerilişinin canlandırılmasından önce, onlarca çıplak ayaklı insan sırtlarına sert bambu sopaları ve tahtalarla vurdurdu. Bunlardan bazıları sırtlarına öncesinde jilet kesikleri atarak sırtlarının sürekli kanamasını sağladı. 
 


Sterilize iğnelerin kullanıldığı çarmıhtan indirilenler sağlık çalışanları tarafından muayene edildi.

59 yaşındaki ressam Ruben Enaje bir binadan düşüp sağ kurtulduktan sonra Tanrı’ya şükretmek için çarmıha 33. kez gerildiğini söyledi. Enaje, “Önümüzdeki yıl artık kıdemli olacağım. Kemiklerimiz biraz farklı, (çarmıha gerilirken) acı çekiyorsun. Bu geleneği artık benden daha küçük birine devredeceğim” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ritüele düzenli katılan Mary Jane Sazon da 16. kez çarmıha gerildiğini söyleyerek, “Bu adağı yerine getirdiğimde dualarım kabul oluyor. Bir süre ara versem de sağlık sorunlarım başlayınca tekrar çarmıha gerilmeye başladım. Bunu kendimi adadığımda farkediyorum, ne hastalığım varsa gidiyor.”  

Filipinler Asya kıtasının en yoğun Katolik nüfusuna sahip ülkesi.

Canlandırılan ritüeller arasında Haç Yolu ve Mesihin anlatıldığı Filipinler destanı Pasyon da bulunuyor.   

Öte yandan, Katolik Kilisesi bu ritüellere karşı çıkıyor ve inananları Paskalya’yı dua ve ibadetle geçirmeye çağırıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU