Beyaz Saray, Trump'ın şirketinin tartışmalı kazancını haber yapan muhabir hakkında "çok geniş" dosya hazırlıyor

Yönetimin, Washington Post'un haberine tepkisi sert oldu

Trump'ın Mar-a-Lago'daki tesiste bulunduğu bir sırada ona eşlik eden Gizli Servis çalışanları (AP)

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın sahibi olduğu şirketin "tartışmalı" kazancına dair haber yapan bir grup gazeteci hakkında "çok geniş" bir dosya hazırladıklarını bildirdi.

Açıklamada, Washington Post'un (WP) Pulitzer Ödülü sahibi muhabiri David A. Fahrenthold'un da aralarında olduğu isimlerin "gazetecilik mesleğine ve Amerikan halkına karşı yüz karası oldukları" öne sürüldü.

Son gelişme, David A. Fahrenthold, Josh Dawsey ve Joshua Partlow imzasıyla WP'de yayımlanan ve Trump Organization adlı şirketin Mar-a-Lago'da Gizli Servis çalışanlarına oda tahsis etme ve diğer hizmetlerden 900 bin dolardan (yaklaşık 6,6 milyar TL) fazla kazanç elde ettiğini ileri süren haberin ardından yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Trump'ın "kendisinden istenmediği halde şirketini idare etmeye dair günlük sorumluluklarını bıraktığını" ve bozulan anlaşmalar yüzünden "milyarlarca doları feda ettiğini" söyledi.

Trump'ın göreve gelmeden önce verdiği ve "başkanlık makamını Trump Organization için kullanmayacağı" yönündeki vaatlere dair yükselen sorulara doğrudan değinmeyen Deere, "Washington Post, Trump Organization'ın iş ilişkilerine pervasızca burnunu sokuyor ve bu durdurulmalı… Şundan emin olun ki David Fahrenthold'un birçok yalan haberi ve diğer haberlerle ilgili çok büyük bir ‘dosya' hazırlıyoruz. Bu kişiler gazeteciliğe ve Amerikan halkına karşı yüz karası" ifadelerini kullandı.

CNN Business kanalı, Deere'den bu dosyayla ilgili daha fazla bilgi istediğindeyse bu talep geri çevrildi.

Bu arada tepkinin muhataplarından Fahrenthold, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Beyaz Saray'ın sözümona derlediği dosya hakkında herhangi bir bilgisi olan kişilerin bu bilgileri ya da belgelerin kopyasını kendisine ulaştırmasını" istedi.

Fahrenthold 2017'de Trump'ın "hayır kurumlarına karşı cömertliğine dair şüphelere yer verdiği" haberiyle Pulitzer Ödülü kazanmıştı.

Bu arada New York Times da geçen yıl Beyaz Saray'daki ekiplerin üst düzey basın kuruluşlarında çalışan yüzlerce kişi hakkında dosyalar hazırladığını yazmıştı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU