Beyrut'un güneyinde silahlı gruplar ortaya çıktı: Bölgeye ordu birlikleri gönderildi

Beyrut Limanı'ndaki patlama ve sonrasında başlayan protestoların şiddeti artmaya devam ediyor. Beyrut'un güneyinde Hizbullah yandaşları ile Arap aşiretler arasında çatışmalar sürüyor

Fotoğraf: AFP

Lübnan ordusu, mezhep çatışmalarının patlak verdiği başkent Beyrut'un güneyindeki Halde bölgesinde olayları yatıştırmak ve sakinliği sağlamak için takviye kuvvetleri gönderildiğini açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, bazı yerel kaynaklara göre ölü ve yaralıların olduğu, ikisi Suriyeli dört kişinin gözaltına alındığı etnik ve mezhepsel çatışmalar nedeniyle bölgeye giden ordu birliklerinin devriyeye başladığı söylendi.

Başkent Beyrut'un güneyindeki Halde bölgesi, aralarında "Halde Arapları" adını taşıyan Sünni gruplarla Emel Hareketi ve Hizbullah'a mensup Şiiler de dahil olmak üzere çeşitli grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Orduya ait Twitter hesabından paylaşılan bilgiye göre Lübnan Ordu birlikleri, Kaskas, Halde, El-Nami ve El Hassa Akkar'da kapatılan yolları açmaya çalışıyor.

LÜbnanlı birçok sosyal medya kullanıcısı, bölgede yaşanan çatışmalara ait videolar yayınladı. Bazı görüntülerde silahlı grupların sokaklarda kol gezdiği görüldü.

 

Olaylara ilişkin Ulusal Haber Ajansı aracılığıyla açıklama yapan Gelecek Hareketi lideri Saad Hariri, "Gelecek Hareketi, anlamsız provokasyonlar ve kaçak silahlar sonucu kaosun arttığı, yolların kesildiği, silahlı grupların görüldüğü Halde bölgesinde halktan kişilerin ölümüne yol açan tehlikeli güvenlik olaylarını takip etmektedir" ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre hareketin yönetimi, "Bölgede güvenliğin tekrar sağlanması için tüm tedbirlerin alınması, kim olursa olsun bölge halkına düşmanlık eden kişilerin tutuklanması ve demir yumruğun vurulması" için Lübnan Genelkurmay Başkanlığı ve emniyet güçleriyle görüşme gerçekleştirdi.

 

Hareket, Halde've Lübnan'ın tüm bölgelerindeki Arap aşiretlerini "Başbakan Saad Hariri'nin direktiflerine uymaya, olayları sakinleştirmeye, güvenliği kontrol etmek için ordu ve güvenlik güçleriyle işbirliği yapmaya ve Lübnan'ın güvenliği ve barışını bozmak isteyenlerin emelini boşa çıkarmaya" çağırdı. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen patlamada 180 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Patlamanın ardından ülkenin bazı bölgelerinde protestolar patlak vermiş, Lübnan hükümeti olayların ardından istifa etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU