Bangladeş’te cinsel taciz şikayetinde bulunan Nusret Cihan Rafi adlı kadın yakıldı

Medresedeki müdürünü cinsel taciz nedeniyle şikayet eden 19 yaşındaki Rafi, 10 gün sonra üzerine gaz yağı dökülüp yakılarak öldürüldü. Faillerin bulunmasını isteyen on binlerce kişi Bangladeş'te sokaklara döküldü

Bangladeşli bir genç kadın, okuduğu medresenin müdürü hakkında cinsel taciz suçlamasında bulunduğu için yakılarak öldürüldü.

Başkent Dakka’nın 160 kilometre güneydoğusundaki küçük bir kasaba olan Feni’deki medresede öğrenim gören 19 yaşındaki Nusret Cihan Rafi şikayet dilekçesini teslim etmesinin üzerinden 2 hafta geçmeden vahşi bir cinayete kurban gitti.

Olay Bangladeş'te büyük yankı uyandırırken ülkedeki cinsel taciz ve salırı gerçeğini gözler önüne serdi.

Rafi, 27 Mart günü ailesine giderek müdürün kendisini odaya çağırıp ona ısrarla uygunsuz şekilde dokunduğunu ve taciz daha ileriye gitmeden odadan koşarak kaçtığını söyledi. Ardından ailesinin de desteğiyle polise giderek şikayette bulundu. Başvuru yaptığı polis kendi cep telefonundan genç kadının ifadesinin video kaydını aldı.

Bangladeş polisi olaya ilişkin soruşturma başlatırken, İnsan Hakları İzleme Örgütü sorumluların bulunup adaletin tesisi çağrısı yaptı.

Tacizden tutuklanan müdüre destek

Nusret Cihan Rafi’in şikayetinin ardından medrese müdürü tutuklanmış ancak müdürün serbest bırakılmasını isteyen grup protestolarda bulunmuştu.

Medresenin 2 erkek öğrencisinin başını çektiği grup bazı yerel siyasetçilerin de desteğini almıştı. 

Protestocular müdürün tutuklanması nedeniyle genç kadını suçlamış aile de kızlarının güvenliğinden endişe etmişti.

Ancak tüm yaşananlara rağmen Rafi, okuluna giderek sınavlara girmek istedi. O gün, taciz olayının 11 gün sonrasında medreseye giden genç kadının son günü oldu. Nusret Cihan Rafi, 6 Nisan’da medresede üzerine gaz yağı dökülerek ateşe verildi. Yoğun bakıma kaldırılan Rafi'nin vücudunun yüzde 80'inin yandığı anlaşıldı ve Rafi 10 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. 

Ağabeyi, “Okula onunla girmek istedim ama izin vermediler. Eğer beni durdurmasalardı kız kardeşimin başına böyle bir şey gelmeyecekti” diyor.

Rafi’nin ses ve video kayıtları yayıldı

Nusret Cihan Rafi’nin karakolda şikayette bulunduğu sırada polisin kendisine “büyütecek bir şey yok” dediği ve genç kadından ellerini yüzünden çekip kimliğini gizlememesini istediği görüntüler ise yerel medyaya sızdırıldı. Karakoldaki videoyu çeken polis açığa alındı ve emniyet iç soruşturma başlattı. 

Rafi, bir kız arkadaşının "bir arkadaşının dayak yediğini" söyleyerek kendisini çatıya çağırdığını ancak yukarı çıktığında burkalı 4-5 kişiyle karşılaştığını ve kendisinden müdür hakkındaki şikayetini geri çekmesinin istendiğini söyledi.

Bu isteği reddeden 19 yaşındaki Rafi üzerine gaz yağı dökülerek ateşe verildi, saldırganlar olay yerinden kaçtı.
 


"Son nefesime kadar savaşacağım"

Vücudunun yüzde 80'i yanan Rafi, ölmeden önce, ambulansta delil olarak kullanılması için erkek kardeşi Mahmudul Hasan Noman’ın cep telefonundan ses kaydı bıraktı. 

Saldırganların medrese öğrencileri olduğunu açıklayan Nusret Cihan Rafi kayıtta şu sözleri söylüyordu:

"Öğretmen bana dokundu. Bu suçla son nefesime kadar savaşacağım." 

6 Nisan günü gaz yağıyla ateşe verilen Rafi, 10 gün süren yaşam mücadelesi sonunda kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 
 

Nusret Cihan Rafi'nin ağabeyi- Bangladeş.jpg
Nusret Cihan Rafi'nin ağabeyi Mahmudul Hasan Noman cenaze töreninde ayakta durmakta güçlük çekti / Fotoğraf: BBC


19 yaşında hayatını kaybeden Nusret Cihan Rafi'nin cenazesine on binlerce kişi katıldı. 
 

Rafi'nin öldürülmesini protesto edenler - AFP.jpg
Bangladeş'te 19 yaşındaki Rafi'nin yakılarak öldürülmesi sonrası katillerin bulunması için protesto gösterileri düzenlendi / Fotoğraf: AFP


Nusret Cihan Rafi’nin ailesiyle bir araya gelen Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid suçluları bularak adalet önüne çıkarma sözünü verdi.

Soruşturmayı yürüten Polis Bürosu Şef Müfettişi Banaj Kumar Majumde BBC Bengal'e yaptığı açıklamada suçluların olaya intihar süsü vermeye çalıştığını söyledi. Majumde genç kızın başının yanmamış olmasının intihar delili olarak sunulduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Katillerden biri onun başını elleriyle yukarıda tuttu dolayısıyla üzerlerine döktüleri yanıcı madde başına bulaşmadı ve başı yanmadı."

Polis, okul müdürünü tutukladı ancak müdürün serbest bırakılmasını isteyen bir grup sokağa çıktı; medresenin 2 erkek öğrencisi tarafından örgütlenen protestoya bazı yerel siyasetçiler de katıldı. Polis protesto gösterilerinde başı çeken 2 medrese öğrencisi de dahil 15 kişiyi tutukladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU