ABD, "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma karşılığında Sudan’dan 330 milyon dolar istedi

Sudanlı siyasetçiler ve vatandaşlar, eski rejimin hatalarının bedelinin halka ödetildiğini belirterek böyle bir teklifin “adaletsizlik” olduğunu söylüyor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Sudan'da Başbakan Hamduk'la bir araya geldi (AFP)

ABD’nin Sudan’ı “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarmak için yüklü miktarda tazminat istediği haberi, 30 yıllık Ömer Beşir iktidarı sonrası yeniden ayağa kalkmaya çalışan Afrika ülkesinde öfkeyle karşılandı.

Ortadoğu turu kapsamında gittiği İsrail'deki temaslarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’ndan Sudan'a hareket ederek, diplomatik ilişkilere sahip olmayan İsrail’le Sudan arasındaki ilk resmi direkt uçuşu gerçekleştirmiş oldu.

Guardian’ın haberine göre Başbakan Abdullah Hamduk’la bir araya gelen Pompeo’nun muhatabıyla bu ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılmasına dair görüşmeler yaptığı kaydedildi.

Haberde Washington’ın Sudan’dan “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkış karşılığında 330 milyon dolar (yaklaşık 2,4 milyar TL) tazminat talep ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yönetiminin Suriye, Kuzey Kore ve İran’la birlikte söz konusu listede adı geçen ülkeden bu tazminatı El Kaide’nin Amerikalı kurbanlarının aileleri için istediği ifade edildi.

Sudan, 1998’de Tanzanya ve Kenya’daki büyükelçilikleri hedef alan çifte bombalı saldırıdan sorumlu tutulan El Kaide’ye destekle suçlanmıştı. Bu saldırılarda 224 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin kişi de yaralanmıştı.

ABD’deki mahkemeler Sudan’ı Usame Bin Ladin’i 1991-1996 döneminde ülkede bulundurması nedeniyle El Kaide’ye destek vermekle itham etmişti.

Diğer taraftan Sudan’dan istenen yüklü miktarda tazminata ülkede bakanlar, muhalefet liderleri ve vatandaşlardan tepki geldi.

Kimileri bu talebi Sudan’da Beşir iktidarı sonrası yönetime gelen yeni reformcu hükümete karşı adaletsizlik olarak yorumladı.

Aktivist Muhammed Bebiker, “Rejime karşı çıktık ve devirdik. Şimdi de onun yaptığı hataların bedelini ödemek zorunda bırakılıyoruz” dedi.

“Bin Ladin’i verelim dedik, reddettiler”

Geçen yıl eski yönetimi protesto için düzenlenen kitlesel gösterilerde bulunmuş bir isim olan Şemail Nur da Beşir gittiği için Sudan’ın teröre destek veren ülkeler listesinden derhal çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Nur, “Terör, eski rejimin ideolojisiyle bağlantılıydı. Bu ülkenin halkı bu rejimin terörüne karşı ayaklanmışken Sudan’ı hâlâ o listede tutmak adil değil” diye konuştu.

Bin Ladin’in Sudan’da bulunduğu sırada savunma bakanlığı görevi yapan Hasan Abdurrahman ise Washington yönetiminin El Kaide liderini teslim etme tekliflerini geri çevirdiğini öne sürdü.

Abdurrahman “Politikacılar onu Amerikalılara göndermeyi teklif etmişti ama onlar (Amerikalılar) bunu reddetmişti. Sudanlılar ayrıca Bin Ladin’i gözaltına alma ya da zapt etmeye hazır olduklarını da söylemişti” diye ekledi.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU