Alibaba’nın halka arzı beklenen şirketi Ant Group, kârını bir yılda yüzde 1000 artırdı

Toplam Çin nüfusunun yüzde 70’inden fazlasının kullandığı finansal ödeme sistemi Ant Group, bir yılda kârını yüzde 1000 cirosunu yüzde 38 artırdı. Şirketin halka arzı ise hâlâ gündemde

Fotoğraf: AFP

Online alışveriş devi Amazon’un en büyük rakibi Alibaba’nın online ödeme şirketi Ant Group, 2020’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1000 artışlar 3,2 milyar dolar kâr açıkladı. 

2019’da 7,2 milyar dolar olan toplam ciro ise yüzde 38 yükselerek 10,5 milyar dolara ulaştı. 

Ant Group’tan salı günü yapılan açıklamaya göre ödeme sistemini kullanan yıllık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

30 Haziran’da biten 12 aylık süreçte sadece Çin’de 118 trilyon yuanlık para transferi yapıldı. Çin dışındaki piyasalarda işlem hacmi ise 622 milyar yuana ulaştı. 

Önceki adıyla Ant Financial olarak bilinen grup, hem Hong Kong borsasında hem de Çin’in Şangay borsasının teknoloji şirketleri ağırlıklı STAR endeksinde işlem görmek için bir süredir halka arz planları yapıyor. 

Halka arz durumunda hisse başı fiyatının ne olacağı henüz netleşmezken CNBC’ye konuşan analistler, şirketin piyasa değerinin 210 milyar dolara ulaşabileceğini söylemişti. 

Böyle bir durumda ise Ant’ın değeri, aralarında Goldman Sachs ve Wells Fargo’nun da olduğu ABD’nin en büyük bankalarının değerini geçebilir. 

ABD yasaklarının etkisi 

Ant Group’un açıklamasında yer verdiği jeopolitik risklerin başında ABD-Çin arası yaşanan ticaret savaşı geliyor. 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret ve teknoloji kavgasının son örneği Pekin merkezli ByteDance’in geliştirdiği sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD’de yasakalanacağı tartışmalarıydı. 

7 Ağustos'ta da ABD'li kişi veya kuruluşların, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik iki kararname imzalamıştı.

14 Ağustos'ta ise TikTok’un sahibi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayımlandı. 

Ant Group, yasaklama kararlarının Çin şirkeleri için çalışan ABD vatandaşlarını cesaretsizlendireceğini söyleyerek “Yeni teknolojiler, sistemler, içerikler satın almamamızı ve kullanmamızı zora sokabilir” ifadelerine yer verdi. 

Alipay’in yüzde 33’ü Alibaba’nın

Çinli online alışveriş devi Alibaba, kurulduğu 1999 yılından tam beş yıl sonra ödeme sistemi Alipay’i hayata geçirdi. 
2014 yılına gelindiğinde Ant Financial Group kuruldu ve Alipay, bu çatı şirketin şemsiyesi altına girerek finansal teknoloji alanında da en önemli adımlardan biri oldu. Ant Financial’ın ismi daha sonra Ant Group olarak değişti. 

Alibaba, 2018’de Ant Group’un yüzde 33 hissesini, yani çoğunluk hissesini satın aldı. Çinli teknoloji devi, 2019'da İngiltere merkezli ödeme şirketi WorldFirst'ü satın alarak uluslararası çapta önemli bir atılım yapmıştı.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU