Google'ın artırılmış gerçekliği, tarih öncesi yaratıkları yanınıza getiriyor

Google AR ile milyonlarca yıl önce yaşamış canlıların 3 boyutlu modellerini oturma odanıza getirmeniz mümkün

 (Google)

Google, arama motorunun artırılmış gerçeklik (AR) özelliği sayesinde, akıllı telefonları kullanarak 3 boyutlu modelleri gerçek dünyada görüntülemenizi ve yönlendirmenizi sağlamak için yıllardır uğraşıyor.

Oturma odanıza getirebileceğiniz canlılar ve nesneler arasında kaplanlar, evcil hayvanlar, köpek balıkları, onalrca böcek çeşidi, çeşitli sanat eserleri hatta soyları tükenmiş dinozorlar ve diğer tarih öncesi yaratıklar bulunuyor.

Google'ın Artırılmış Gerçeklik arama sonuçlarına son eklenenler arasında günümüzden yüz milyonlarca yıl önce yaşamış bir eklembacaklı olan Cambropachycope da bulunuyor.

1,5 milimetrelik bu kabuklu canlı bilinen en eski "bileşik göze" sahip.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen bu küçük canlının fosilleri İsveç'teki Kambriyen kireç taşı tortularında keşfedilmişti. Bu bölgedeki fosilleşme çok aniden oluştuğu için buradaki tarih öncesi canlılar çok iyi saklandı ve bilim insanları Cambropachycope'un gözünün iç yapısını hatta retinasını bile inceleyebildi. 

6'sı ucunda hassas tüyler bulunduran 10 adet uzva sahip canlının büyük bileşik gözü aslında çok sayıda mercekten oluşuyor.

Öndeki iki uzvuysa düzleştiği için bir yüzgeci andırıyor ve büyük ihtimalle Cambropachycope'un yüzebilmesini sağlıyor. Tarih öncesi canlının üç boyutlu modellemesi Londra Doğa Tarihi Müzesi ve Moskova'daki Devlet Darwin Müzesi'nin işbirliğiyle yapıldı.

Google Arts & Culture uygulamasını Android ya da iOS işletim sistemi kullanan akıllı telefona indirerek deneyimi yaşayabilmek mümkün. 

 

Independent Türkçe, Entrepreneur

DAHA FAZLA HABER OKU