Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Bu ülkenin en ama en bahtsız olduğu nokta muhalefet

Albayrak, muhalefet için bazen üzüldüğünü kaydetti

Fotoğraf: NTV

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV canlı yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Albayrak, “Bu ülkenin en ama en bahtsız olduğu nokta muhalefet. Eğitimli kesim üzerinden öyle bir beyin yıkama var ki gerçekleri görememe. 83 milyonun bu haberden mutlu olmasına üzülen böyle bir muhalefet var mı? Türkiye'deki 3 muhalefet partisinin konuşmalarını yazan aynı akıl. Muhalefet açısından çok tramvatik bir durum var. Muhalefet için bazen üzülüyorum” dedi.

Albayrak, Seda Öğretir’in modoratörlüğünü yaptığı özel röportajda Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin sorularını yanıtladı.

“Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını başlattık” diyen Albayrak, “Bunun meyvelerinden en önemlisini cuma günü aldık.Türkiye'nin tamamında bu müjde büyük hava yarattı. 

Türkiye'nin cari açık değil, cari fazlası vereceği, döviz konuşacağımız bir dönemi konuşacağımızı söyledim. Türkiye önümüzdeki yıllarda bir bakmışız ki cari fazla veriyor. Şu anki rezerv ihtimaliyle çok büyük bir rezerv. Yıllık 15-20 milyarlık tedarik demek. Bu sadece bu haliyle kalsa bile ciddi yüzde 30'luk ihtiyacı kazanmak dışında, Türkiye'nin önemli pazarlıklar kazanacağı bir süreç. Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz ne zaman çıkarılacak?

Karadeniz’de bulunan rezervle ilgili olarak, “TPAO bugünkü kapasitesiyle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek sermayaye sahiptir” diyen Albayrak, “Doğalgazın çıkışı olarak en hızlı sürede 2023 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TPAO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak. Kendi altyapımızla, kendi mühendislerimizle bunu sisteme katacağız. Konuşulan rakamların altında çıkaracağız doğalgazı” dedi.

Albayrak şöyle devam etti:

Dünyadaki en son teknolojiye sahip bir TPAO var sahada. Bu daha başlangıç. Altında potansiyeli olan 2 katman daha var. 5-6 bin kilometrelik bir alanda yeni bakılacak alanlar var. Karadeniz'de başka alanlar var, Akdeniz'deki aramalarımız var. Türkiye yeni bir süreci başlattı. Türkiye maddi ve manevi olarak bir duvarı yıktı.  Türkiye'yi enerji üreticiler ligine çıkaran bir keşiftir. Zihinsel bir devrim yaptık. Bu keşif Türkiye'yi dünya üreticisi haline getirecek.  Türkiye’nin keşfinin doğalgazı dışarıdan daha ucuz almasını sağlayacağını belirten Albayrak, “Bizlerin yıllardır işbirliği yaptığı ülkeler, Rusya, İrandır. Bu yeni dönem Türkiye açısından, bu ülkelerde yeni işbirliklerinin doğurabileceği bir süreci başlatıyor. Belki üretici ülke olarak farklı işbirlikleri yapacağız. Rusya ile en zor dönemimizde bile bizi yarı yolda bırakmadı. Teknik dönemde zorda kaldığımız da bile tedarikte zorlamadı. Bu açıdan ben yine ülkemizin, paydaşlarımızın menfaatine yeni bir sürecin doğacağını söyleyebilirim” dedi.

Albayrak, doğalgazı çok düşük maliyetle çıkarılacağını belirtirken “Bu indirim olarak halkımıza da yansıyacak” dedi.

“Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor”

Albayrak, “Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor” diyerek şöyle devam etti:

Enerji kısmında meyvelerini almaya başladık. Kur saldırılarına karşı da Türkiye'yi güçlendirecek. Karadeniz'deki keşif  Merkez Bankası'na yeni bir döviz rezervi eklemiştir Bir büyük sürpriz önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da gelecek. Bu biraz daha uzun soluklu, tohumlarını ektik, ondan da çınarlar çıkacak.

“Keşif faturalara yansıyacak”

Kesinlikle doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz. Çıkaracağımız bu doğalgazı elektrik üretiminde de kullanılarak, daha ucuz elektrik sağlayabileceğiz. Doğalgaz ve elektrik faturalarına indirim olarak yansıyacak. Bunu 2023'e yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.  Önümüzdeki yıllarda bir sürpriz de madencilik alanında gelecek. Bir değil daha fazla müjde bekliyoruz. Mühendislik aramaları tamamlandı.

 


Doğu Akdeniz gerginliği hakkında da konuşan Albayrak, "Türkiye egemenlik haklarından taviz veremez, bu 83 milyonun zenginliği, hakkı" dedi.

"Saldırılar bana enerji veriyor"

"Benim kadar saldırıya uğrayan bir bakan arkadaşımız yoktur" ifadelerini kullanan Albayrak, "Bana nasıl etkisi var biliyor musunuz. Çok büyük enerji veriyor. Çok doğru şeyler yapıyor ki birileri rahatsız oluyor" diye konuştu.

"Muhalefet için bazen üzülüyorum"

Türkiye için en bahtsız olduğu noktanın "muhalefet" olduğunu ifade eden Albayrak, "Eğitimli kesim üzerinden öyle bir beyin yıkama var ki gerçekleri görememe. 83 milyonun bu haberden mutlu olmasına üzülen böyle bir muhalefet var mı? Türkiye'deki 3 muhalefet partisinin konuşmalarını yazan aynı akıl. Muhalefet açısından çok tramvatik bir durum var. Muhalefet için bazen üzülüyorum" dedi.

 

NTV


 

DAHA FAZLA HABER OKU