Bakan Pakdemirli: Trabzon, Rize ve Artvin'de çok kuvvetli yağış bekliyoruz

Giresun'da 5 kişinin ölümüne neden olan selin ardından bölgede incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ağustos ayı ortalamasının 1,5 misli yağmurun bir günde yağdığını söyledi

Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte selin yıktığı bölgede incelemelerde bulundu / Fotoğraf: AA

Giresun'da dün 15.00 sularında etkili olan selin bilançosu ortaya çıkmaya başladı.

5 kişinin yaşamını yitirdiği olayda 12 kişiden hala haber alınamıyor.

"Gerçekten şehrin tamamen silüeti değişmiş durumda"

Bölgede sel ve heyelandan etkilenen yerlerde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

İlk defa böyle bir taşkın, böyle bir doğal afet görüyorum. Gerçekten şehrin tamamen silüeti değişmiş durumda. Üzülerek söylüyorum ki her defasında meteoroloji olarak ciddi uyarılar yapmamıza rağmen, bu uyarıların da muhtarlıklar, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler tarafından da defalarca tekrarlanıyor olmasına rağmen vatandaşlarımız 'nasıl olsa bana olmaz, nasıl olsa benimle alakası olmaz' diye bir düşünce içerisine giriyorlar. Maalesef bu da zaman zaman can kayıplarına yol açabiliyor.

Giresun Dereli sel 2 İHA.jpg
Fotoğraf: İHA

 

 

 

120 bin derenin bulunduğu Karadeniz’deki taşkınları tamamıyla önlemenin imkanı olmadığını ifade eden Pakdemirli, dere yataklarında yapılardan kaçınılması gerektiğini vurguladı:

Maalesef dün uzun yıllar ağustos ayı ortalamasının 1,5 misli bir günde yağdı. Yani 135 milimetrenin üzerinde yağış aldık. Bu afetle beraber de maalesef bunları yaşadık. Üzülerek söylüyorum ilk değil, son da olmayacak. İklim değişiyor. Bu tarz felaketleri yaşıyor olacağız. Öncelikle can kaybı yaşamamamız için her tülü tedbirleri kişi olarak almamız lazım. Devletin uyarılarını dikkate almamız lazım.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verdik"

Bakan Bekir Pakdemirli sözlerini, bölge köylülerine hasarları karşılığında destek için 5 milyon lira verileceğini söyleyerek sürdürdü.

Giresun'daki selin ardından Trabzon, Rize ve Artvin'de çok kuvvetli yağış beklendiğini belirten Pakdemirli, vatandaşlardan uyarıları dikkate almalarını istedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU