İrlanda'daki koronavirüs skandalı sonrası parlamento erken toplanıyor

Skandala adı karışan Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Phil Hogan özür diledi

Muhalefetteki  İşçi Partisi, Sinn Fein ve Sosyal Demokratlar da parlamentonun göreve dönmesi çağrısı yaptı (Reuters)

İrlanda'da milletvekilleri ve diğer üst düzey siyasilerin koronavirüs pandemisine karşı alınan önlemleri ihlal ettiği skandal siyasi krize evrildi.

Başbakan Micheal Martin parlamentonun erken toplanması gerektiğini duyurdu ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Komiseri, İrlandalı politikacı Phil Hogan'a istifayı düşünmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Hükümet sözcüsünden yapılan açıklamada Martin ile koalisyon hükümeti ortakları olan Başbakan yardımcısı ve Fine Gael partisi lideri Leo Varadkar ile Kabine üyesi, Yeşiller Partisi lideri Eamon Ryan'ın "İrlanda Parlamentosu'nun (Dail) görev e çağrılması konusunda fikir birliğine vardıklarını" duyuruldu.

Açıklamaya göre parlamentonun erken toplanması talebi pazartesi günü parlamentoya sunulacak.

Daha önce koronavirüs nedeniyle mart ayında kapatılan parlamentonun görevine 15 Eylül'de dönmesine karar verilmişti

Golf kulübü yemeği skandalı istifa getirmişti

Kriz, üst düzey siyasetçiler ve milletvekillerinin koronavirüs pandemisiyle mücadele yönergelerini ihlal ederek bir golf kulübünün yemeğine katılması sonucu başlamıştı. Irish Examiner gazetesi aralarında Hogan, bir Kabine bakanı ve bir Anayasa Mahkemesi yargıcının da olduğu üst düzey 82 ismin çarşamba günkü yemeğe katıldığını ortaya çıkarmıştı.

Akşam yemeği, ülkedeki koronavirüs vakalarının artması nedeniyle yeni kısıtlamaların ilan edilmesinden, otel restoranlarındaki "resmi ve resmi olmayan etkinlik ve partilerin yasaklanmasından" bir gün sonra yapılmıştı.

Yemeğe katılanların koronavirüs yönergelerini ihlal ederek 10'ar kişilk masalarda oturduğu ve 50'den fazla kişilik organizyonların yasak olması nedeniyle salonun bir panelle ikiye bölündüğü ortaya çıkmıştı.

Polisin soruşturma başlattığı olayın duyulması sonrası yemeğe katılan İrlanda Tarım Bakanı Dara Calleary ile parlamentonun üst kanadının (Senato) başkan yardımcısı Jerry Buttimer görevlerinden istifa etmişti.

Birleşik Krallık'la yapılacak ticaret görüşmelerinde önemli bir rol alması beklenen Phil Hogan da bir özür mesajı daha yayımlayarak akşam yemeğine koronavirüs yönergelerine uygun olduğunu sandığı için katıldığını söyledi.Hogan ayrıca istifayı düşünmediğini de açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar da Hogan'a karşı halktaki öfkeyi paylaştığını ancak özrün işe yarabileceğini belirtti.

RTE'ye açıklama yapan Varadkar, Hogan'ın ülkede görev yapmaması nedeniyle İrlanda'daki önlemlere aşina olmayabileceğini vurguladı. Varadkar "Ancak kendisi hesap verip yöneltilecek tüm sorulara cevap vermeli. Sadece yemeğe katılımıyla ilgili değil aynı zamanda ülke içindeki hareketleri nedeniyle de. Bunu yapamazsa görevini gözden geçirmeli" dedi.

 

Independent Türkçe, AP, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU