Rapor: İsrail, Suudi Arabistan ile Çin'in "gizli nükleer anlaşma" yapmasından endişeli

İsrailli bir yetkili Walla'nın internet sitesinde yer alan sözlerinde, "Endişe verici işaretler var, ancak bu tesiste tam olarak neler olduğu henüz belli değil" dedi

Fotoğraf: AFP

İsrail istihbaratına yakın haber sitesi Walla, Tel Aviv'in nükleer alanda Suudi Arabistan ve Çin arasındaki işbirliğinden duyduğu endişeyi Washington'a bildirdi.

Habere göre, üst düzey İsrailli istihbarat yetkilileri Riyad ve Pekin arasındaki işbirliği konusunda "ciddi endişelerini" ifade etmek için Amerikalı mevkidaşlarıyla temasa egçti.

Walla'ya konuşan ve ismini vermek istemeyen istihbarat kaynakları, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad yakınlarında uranyum zenginleştirmede kullanılan "sarı kek" olarak bilinen uranyum oksit bulunan bir faibrika söylentisinden bahsetti.

Yetkililer, Pekin ile Riyad arasındaki bu işbirliğinin daha önce Amerikan Wall Street Journal ve The New York Times basınında yer alan haber ve uydu görüntülerinde de gündeme geldiğini hatırlattı.

Kaynaklar, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin dosyayı son derece siyasi açıdan hassas gördüğüne dikkat çekerken, İsrail'in Suudi Arabistan'ı İran karşısında önemli bir müttefik olarak gördüğünü belirtti.

Yetkililer, İsrail istihbarat teşkilatları, dışişleri, savunma ve Atom Enerjisi Komisyonu'nun Suudi Arabistan "nükleer programı" olarak adlandırdıkları gelişmeleri takip ettiğini, ancak başbakanlık makamının bu konuyu hiçbir şekilde ele almamaya yönlendirildiğini savundu.

 

İsrailli bir yetkili Walla'nın internet sitesinde yer alan sözlerinde, "Endişe verici işaretler var, ancak bu tesiste tam olarak neler olduğu henüz belli değil" dedi.

Yetkili, bu konunun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) ve ABD için de belirsiz olduğunu sözlerine ekledi.

Sarı kek

Sitenin haberinde, gizli fabrikanın uranyum zenginleştirmede kullanılan "sarı kek" olarak bilinen uranyum oksit üretiminin Nükleer Silahsızlandırma Anlaşması'nı ihlali olarak kabul edilemeyeceğini, Riyad'ın da UAEA'yı bildirmek zorunda olmadığı belirtildi.

Ancak Walla'nın haberinde, bunun bağımsız bir nükleer program başlatma yolunda atılmış bir adım olabileceğini ve gelecekte askeri bir nükleer programa dönüşebileceği öne sürüldü.

İsrailli yetkililerin değerlendirmesine göre Suudi Arabistan, üretimin sadece sivil olması şartını sunmadığı için ABD yerine Çin'i tercih etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU