Demba Ba: Dünyanın geri kalanının Müslümanlar için birleştiğini ne zaman göreceğiz?

Medipol Başakşehir'in golcü oyuncusu Demba Ba, Uygur Türkleri'ne destek çağrısında bulunarak, "Tüm dünyanın Uygur Türkleri için birleşmesini istiyorum" dedi

Demba Ba / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 2019-20 sezonu şampiyonu Medipol Başakşehir'in Senegalli forveti Demba Ba, BBC'ye verdiği röportajda Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki baskı politikalarına maruz kalan Uygur Türkleri'ne destek isterken, Arsenal'de forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'le ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

35 yaşındaki futbolcu, dünyanın bu bölgedeki Müslümanların yaşadığı baskı ve zulümlere karşı sessiz kalmasına ilişkin eleştiride bulunarak, şöyle konuştu:

Tüm dünyanın Uygur Türkleri için birleşmesini istiyorum. Dünyanın geri kalanının Müslümanlar için birleştiğini ne zaman göreceğiz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ayağa kalkarsak, insanlar da bizimle ayağa kalkar"

Uygur Türklerini desteklemek amacıyla futbolcuların bir çatı altında birleşmesi gerektiğini savunan Senegalli futbolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Futbolcuların bir araya gelebilmesi ve bunun hakkında konuşabilmeleri için bir şeyler düzenlemem gerekiyor, çünkü bir çoğu bu konulara girmek istemiyor. Müslüman, Budist, Hristiyan veya herhangi bir inanç olsun, adalet için savaşmak isteyen futbolcular olduğunu biliyorum. Sporcular olarak, bizim bile bilmediğimiz bir gücümüz var. Bir araya gelip konuşursak işler değişir. Ayağa kalkarsak, insanlar da bizimle ayağa kalkar.

"Arsenal, ticari kaygılar nedeniyle Mesut Özil'e destek vermedi"

Mesut Özil'in Uygur Türklerine destek verdiği mesajın ardından Çin'de ofisi ve restoran zinciri bulunan Arsenal'in futbolcusuna destek çıkmadığını hatırlatan Demba Ba, Londra temsilcisiyle ilgili şunları kaydederek meslektaşına sahip çıktı:

'Siyahların hayatı değerlidir (Black lives matter)' hareketi finansal yönden risk taşısaydı gerçekleşmezdi. Arsenal bu hareketi destekledi ama konu Uygur Türkleri olduğu zaman sessiz kaldı. Çünkü ekonomik nedenlerle baskı hissetti. Finansal faydalar olduğunda, bazı insanlar gözlerini kapatır. Para, insanı değerlerden daha önemli hale geldi. Bence kulüpler, oyunculara bu tür konulara dahil olmaması için çok baskı yapıyor ama adaletsizliği kendi gözlerinizle gördüğünüzde nasıl harekete geçmezsiniz?

Demba Ba, bu sezon şampiyonluk sevinci yaşadığı Medipol Başakşehir'le çıktığı 41 maçta 15 gol 7 asistlik katkı sundu.

Mesut Özil: Floyd'un ölümü sonrası dünya, "Siyahların Hayatı Değerlidir" dedi; Bu güzel ancak Müslümanların hayatı da önemli

Mesut Özil 13 Ağustos'da verdiği röportajda Uygur Türkleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

ABD'de siyahi George Floyd'un bir polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestolara damga vuran "Black Lives Matter" hareketine de değinen Özil, konuyla ilgili şöyle konuşmuştu:

Floyd'un öldürüldüğünü gördük ve dünya 'Siyahların Hayatı Değerlidir' dedi. Bu doğru ve güzel bir hareket. İnsanların adaletsizliğe karşı mücadele vermesi harika. Birçok siyah oyuncu var ve bazıları da Arsenal taraftarı. Kulübün onların arkasında olması müthiş bir şey. Ancak keşke insanlar, Müslümanlar için de aynısını yapsalar. Arsenal'in birçok Müslüman oyuncusu ve taraftarı da var. Müslümanların da hayatı önemlidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU