Morgan Stanley 2020’nin en iyi “güvenli limanını” açıkladı

Uluslararası finans şirketi Morgan Stanley, Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nın “güvenli liman” özelliklerini koruduğunu ancak bazı dinamiklerin değiştiğini, 2020 için en güvenli limanın ABD doları olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

New York merkezli bankacılık devi Morgan Stanley, yatırımcılarla paylaştıkları bir araştırma notunda, küresel ekonomiyi çok sert vuran, birçok merkez bankasını politika faizlerini negatif seviyeye çekmek zorunda bırakan pandemi nedeniyle 2020’nin geri kalanında en iyi “güvenli liman”ın ABD doları olacağını söyledi. 

Morgan Stanley, “ABD dolarının en iyi güvenli liman para birimi olmasını bekliyoruz. ABD’deki düşük faizler, doları carry trade’ler için daha çekici bir fon kaynağı yapıyor” açıklamasını yaptı

Carry trade işlemi düşük faizli bir para biriminden borçlanıp, krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırma işlemine verilen ad. 

Belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar, yüksek gelir getiren varlıkları nakde, borçlanılan para birimine dönüştürebiliyor. Zayıflayan bir para birimi, carry trade yapanlar için önemli. Çünkü bu, yatırımcının bir varlığı nakde dönüştürmesi durumunda geri ödemesinin daha az olacağına işaret ediyor. 

Diğer iki güvenli liman: Yen ve Frank

Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nın da güvenli yatırım araçları olabileceğini söyleyen uluslararası banka, bu para birimlerinin dinamiklerinin değiştiğini de belirtti: 

Son analizler gösteriyor ki piyasanın beklentisinin tersine, yatırımcıların korktuğu zamanlarda Dolar/Yen paritesi ralli yapabilir. Japon yatırımcıların belirsizlik dönemlerinde yabancı varlık satın aldığını ve elden çıkarmadıklarını görüyoruz. İsviçre Frangı’nda ise kayıp, İsviçre Merkez Bankası’nın döviz müdahalesi ile sınırlandırılmış durumda. 

Gelişmiş ülkeler arasında en düşük faiz oranlarından birine sahip Japonya’da yen, geleneksel olarak “düşük gelir getiren para birimi” olarak kabul ediliyor. Ülkenin merkez bankasının kısa vadeli politika faizi hâlen negatif seviyede. 

Koronavirüsün dünyaya yayılmaya başladığı mart ayında yatırımcıların nakit paraya hücum etmesiyle dolar, son üç buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Ancak yatırımcının diğer varlıklara yönelmesiyle benzerleri arasında 27 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. S&P 500 endeksi, 18 Ağustos’ta tarihin en yüksek seviyesini gördü. 

Uzmanlara göre 75 gün sonra Başkanlık Seçimi yapılacak ABD’de siyasi belirsizlikler, salgına karşı uygulamaya sokulacak son teşvik paketinin çıkmaza girmesi ve pandemi krizinin iyi yönetilemediğine dair algı dolardaki kaybın en önemli nedenleri arasında. 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU